Британското правителство обмисля нови мерки, с които да подкрепи хората, изправени пред непосилно високите сметки за енергия и отопление. Сред възможните варианти е отпускането на заеми за доставчиците на енергия, които се ангажират да намалят сметките с до 500 паунда на домакинство годишно, съобщава вестник Daily Telegraph.

Британският енергиен регулатор заяви миналата седмица, че сметките за енергия ще скочат с 80% до средно 3549 паунда годишно от октомври, което предизвика призиви за спешна държавна подкрепа за домакинствата и бизнеса.

Министърът на финансите Надим Захауи е подготвил редица варианти за държавна подкрепа, които следващият премиер, който ще встъпи в длъжност в началото на септември, ще има възможност да обмисли, пише изданието.

Захауи коментира пред Telegraph, че е работил върху план за подпомагане на енергийните доставчици със заеми, за да им осигури по-голяма ликвидност. По думите му, ходът ще може да окаже низходящ натиск върху тавана на цените с между 400 и 500 паунда.

Увеличенията на цените на едро се прехвърлят към британските потребители чрез ценови таван, изчисляван на всеки три месеца.

Финално: ЕС извънредно ограничава потреблението на газ с 15%

Сред останалите варианти, изготвени от британския финансов министър, е замразяването на тавана на цените, увеличаването на държавните помощи и схема за безвъзмездна подкрепа за малкия бизнес, пише Telegraph.

Захауи каза, че е загрижен, че насочването на подкрепа към тези, които получават държавни помощи, ще пропусне други потенциални бенефициенти, включително пенсионери и хора със средни доходи, които вероятно също ще имат проблеми с плащането на сметките си.

Стремителното нарастване на сметките за енергия, допълно изострено от нахлуването на Русия в Украйна, доведоха инфлацията в Британия до 40-годишен връх, но реакцията на правителството беше възпрепятствана от надпреварата за наследника на поста на премиера Борис Джонсън, която продължава до 5 септември.

Лиз Тръс - министър на външните работи и фаворитът за заместник на Джонсън, каза, че ще помисли за допълнителни стимули в подкрепа на бизнеса, ако стане министър-председател следващия месец.