"Топлофикация София" ЕАД ще извърши корекция на данъчната ставка, съгласно получените днес допълнителни указания и становище от Министерството на финансите (МФ), съобщиха от столичното топлофикационно дружество.

Корекциите ще се отнасят само за изравняването между прогнозно начислена енергия през отчетния период и реално потребената, отразено във фактури след 9 юли 2022 г., уточняват от "Топлофикация София".

При доплащане над прогнозното потребление ще се прилага ставка от 9 процента ДДС. За сумите за възстановяване ще се прилага ставка от 20 на сто ДДС. За незаплатените фактури за прогнозно начислена енергия, издадени преди 9 юли 2022 г., ще продължи да се прилага ставка от 20 процента ДДС.

Всички дължими суми вследствие корекциите ще бъдат отразени и възстановени по партидите на абонатите, допълват от топлофикационното дружество. В зависимост от избрания метод на плащане, сумите ще бъдат приспаднати от следваща дължима фактура или възстановени на каса.

Все повече българи не могат да си плащат сметкитеРастящата инфлация доведе до актуализиране на наемите, дойдоха и изравнителните сметки за парното

Допълнителна информация и указания ще бъдат публикувани на сайта на "Топлофикация София" в следващите дни, се посочва още в съобщението.