След две години пандемия много компании в цял свят отвориха отново офисите си за работа на пълен работен ден. Goldman Sachs и Jefferies Financial Group са сред големите американски финансови компании, които настояват служителите им да се върнат в офиса. Те обаче се сблъскват със съпротива.

Някои служители не искат да се връщат. Тази тенденция се долавя и в други страни и индустрии, сочи изследване на международен екип от икономисти.

Екипът, в който е и икономистът проф. Николас Блум от университета в Станфорд, започва да събира данни за дистанционната работа още в първите дни на пандемията от COVID-19. Откритията му се базират на проучвания в средата на 2021 г. и началото на 2022 г., проведени в 27 страни сред служители с по-високи доходи.

Хората споделят, че са по-продуктивни от вкъщи и предпочитат да напуснат работата си или да потърсят друга, ако бъдат принудени да се върнат в офиса. Те са склонни да приемат по-ниско заплащане в настоящата си работа, стига да запазят дистанционния режим, сочи проучването, пише The National News.

Преминаването към дистанционна работа е донесло ползи за служителите, уточнява екипът от учени.

Технологичните компании искат да се върнат в офисите. Служителите им - неОт тази седмица Google започва да връща повечето си служители в офиса в три дни от седмицата

Причината е проста: повечето от тях ценят възможността да работят откъдето пожелаят, а други държат много на нея.

Средностатистически, хората, взели участие в проучването, работят от вкъщи около 1,5 дни всяка седмица.

В държави, в които пътуването до работното място отнема по-дълго време, служителите ценят възможността да работят в дома си.

В Индия и Китай например средното време за пътуване до работа е повече от 90 минути, около двойно повече от необходимото за служителите в САЩ.

Две години по-късно: Дистанционната работа вече не е толкова мечтанаПрез 2020 г. пандемията превърна в норма работата от вкъщи за милиони служители в ЕС

Служителите казват, че биха приели с 5% по-ниска заплата, за да продължат да работят дистанционно.

Жените, които се грижат за малки деца или други членове на семействот, ценят опцията за дистанционен режим повече, отколкото мъже, се казва още в проучването.

В много страни работещите се надяват, че ще могат да работят от вкъщи по-често от досега. Респондентите в Бразилия и Сингапур изразяват точно такова желание, докато колегите им от Индия са с противоположна нагласа - те искат да прекарват повече часове в офиса.

Около една трета от служителите в САЩ биха напуснали или започнали нова работа, ако им бъде наредено да се върнат на пълен работен ден в офиса. Във Великобритания техният процент е още по-висок.

В хода на проучването е установено още, че служителите не се чувстват по-малко продуктивни, когато работят от вкъщи.