През последните години, като изключим двугодишния период на пандемия, свикнахме да пътуваме по-често. Това се отрази върху летищата и те се превърнаха в малки градове, гъмжащи от хора от цял ​​свят.

Класация на Travelbook разкрива кои са най-големите летища през 2022 г. В нея са взети предвид два аспекта - площ и пътнически поток.

10-те най-големи летища по площ


10. Летище Суварнабхуми (BKK) – 32,4 кв. км

9. Международно летище Кайро (CAI) – 37 кв. км

8. Shanghai Pudong International Airport (PVG) – 40 кв. км

7. Междуконтинентално летище Джордж Буш (IAH) – 40,5 кв. км

6. Международно летище Beijing Daxing (PKX) – 46,6 кв. км

5. Международно летище Вашингтон Дълес (IAD) – 52,6 кв. км

4. Международно летище Орландо (MCO) – 69,6 кв. км

3. Международно летище Далас / Форт Уърт (DFW) – 69,6 кв. км

Международното летище Далас / Форт Уърт се намира между градовете Далас и Форт Уърт в Тексас и обхваща 69,6 квадратни километра, което е повече от остров Манхатън. То отвори врати през 1973 г. и се превърна в 4-то най-натоварено летище в света, с повече от 75 милиона пътници, преминали през 2019 г. Тази цифра е намаляла до 62,4 милиона през 2021 г., но това го прави 2-то най-натоварено летище в света в момента.

2. Международно летище Денвър (DEN) – 135,7 кв. км

Отворено едва през 1995 г., международното летище в Денвър обхваща огромните 135,7 квадратни километра, което го прави 1,5 пъти по-голямо от остров Манхатън.

Друг интересен факт е, че има най-дългата писта за обществено ползване в цяла Северна Америка, с дължина над 3 мили. Летището осъществява полети до над 215 дестинации по света и за придвижване на територията на летището трябва да използвате автоматизирана влакова система. Това е най-голямото летище в Съединените щати и се радва на прекрасни гледки към Скалистите планини на запад.

1. Международно летище Крал Фахд (DMM) – 776 кв. км

Открито през 1999 г. и разположено близо до Дамам, международното летище Крал Фахд кара всички останали да изглеждат като играчки. Летището на Саудитска Арабия обхваща не по-малко от 776 квадратни километра, върху земя, която е била бивша американска въздушна база по време на войната в Залива.

Той е кръстен на бившия крал на Саудитска Арабия Фахд Ибн Абдулазиз и има полети само до 43 дестинации, като има около 10 милиона пътници годишно. Малки числа предвид огромния му размер.

10-те най-натоварени летища според пътническия трафик в момента

Що се отнася до общия брой пътници, които преминават през летището за една година, класацията изглежда така:

10. Международно летище Хари Рийд в Лас Вегас (LAS) – 39,7 милиона

9. Международно летище Chengdu Shuangliu (CTU) – 40,1 милиона

8. Международно летище Гуанджоу Байюн (CAN) – 40,2 милиона

7. Международно летище Орландо (MCO) – 40,3 милиона

6. Международно летище Шарлот Дъглас (CLT) – 43,2 милиона

5. Международно летище Лос Анджелис (LAX) – 48,0 милиона

4. Международно летище Чикаго О'Хеър (ORD) – 54,0 милиона

3. Международно летище Денвър (DEN) – 58,8 милиона

Разположено в Колорадо, международното летище в Денвър носи приходи от над 26 милиарда долара годишно, играейки много важна роля за региона и Съединените щати като цяло. Международното летище в Денвър също се издигна в класацията, благодарение на пандемията. Преди това дори не беше в топ 10 на най-натоварените летища в света. Днес, след увеличение от почти 75 процента спрямо 2020 г., когато светът буквално спря, то е портал за около 58,8 милиона пътници, което го прави третото най-натоварено летище в света.

2. Международно летище Далас/Форт Уърт (DFW): 62,4 милиона

Не е чудно, че третото по големина летище в света по площ, международното летище Далас / Форт Уърт, също е едно от най-натоварените в света.

Преди пандемията то беше 10-то най-натоварено в света и 4-то най-натоварено в Съединените щати, като всяка година през портите му преминават над 75 милиона пътници. Дори има свой собствен пощенски код.

Две години след началото на пандемията нещата се промениха, като общият брой на пътниците спадна от 75 милиона на 62,4 милиона, което не беше толкова лошо, тъй като направи международното летище Далас / Форт Уърт второто най-натоварено летище в света.

1. Международно летище Hartsfield–Jackson Atlanta (ATL): 75,7 милиона

Международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта беше и все още е най-натовареното летище в света, дори след удара на пандемията. Това е основното летище, обслужващо района на Атланта в Джорджия, и има смисъл да бъде един от най-натоварените авиационни центрове, тъй като много полети от Европа минават през него.

За първи път Hartsfield–Jackson Atlanta получи титлата най-натовареното летище в света през 1998 г. и я запази до пандемията.