Милиардерът Марк Кюбан казва, че едно от любимите му неща е да вдъхновява хората, дори децата, да стартират свой собствен бизнес. Самият той е започнал първото си предприемаческо начинание на 12-годишна възраст, пише CNBC.

Кюбан, който натрупва състоянието си с умели инвестиции през годините, има съвет към децата и тийнейджърите, които искат да имат собствен бизнес.

"Нека го изпрадят около нещо, което могат да направят, или услуга, която могат да предложат на приятели, семейство и съседи", казва той.

Вече над 20 години Марк Кюбан участва в предаването на ABC “Shark Tank”. Неговата любима част от него не е, когато разказва колко пари е спечелил с инвестициите си, а как шоуто вдъхновява хората да създават собствен бизнес, независимо на каква възраст са.

През годините с милиардера се срещат много деца на възраст 12-14 години. Макар да нямат бизнес образование, те могат да научат много от “Shark Tank” и се вдъхновяват от шоуто.

Самият Кюбан започва да печели пари на 12-годишна възраст. Първоначално продава торби за боклук от врата на врата в предградието на Питсбърг, където е израснал.

“Баща ми ми каза, че единственият начин да получа нови баскетболни обувки е, ако имам работа“, казва той пред GQ през 2019 г.

Как милиардер накара тийнейджър да спре да следи частния му самолет?Ако искате Джак Суини да спре да следи публично частния ви самолет в Twitter, вземете пример от милиардера Марк Кюбан

По-късно, като тийнейджър, бъдещият милиардер печели допълнителни пари, като продава колекционерски предмети, като бейзболни карти, марки и монети.

Кюбан е споделял преди, че е спечелил достатъчно пари, продавайки ценни марки, за да изплати следването си в колеж.

„Колекционирането на пощенски марки е невероятен начин да започнете да разбирате бизнеса“, казва Кюбан още през 2014 г.

Всяка марка има свое собствено ниво на рядкост, търсене, цена и като колекционер вие трябва да вземате решения кога да запазите марка, кога да я продадете и кога да инвестирате в нова марка за вашата колекция, допълва той.

Милиардерите, за които почти нищо не се знаеЧували сте много за техните компании, но почти нищо за тях самите

В колежа Кюбан продължава да развива предприемаческия си опит. Той се издържа като барман, домакин на партита и дори като инструктор по танци.

Днес бизнесменът има състояние от 4.6 милиарда долара.