Предварителната оперативна печалба за третото тримесечие е намаляла с близо 32% спрямо година по-рано, съобщи Samsung Electronics Co. Компанията е изправена пред макроикономически затруднения, които отслабват потребителското търсене на електронни устройства, информира Korea Herald.

Според изчисленията на най-големия производител на чипове и мобилни телефони в света оперативната му печалба за третото тримесечие се очаква да възлезе на 10,8 трилиона вона (7,7 милиарда долара), което е спад от 31,7% спрямо 15,82 трилиона вона на годишна база.

Samsung Electronics Co. регистрира най-ниската печалба за третото тримесечие от 2019 г. насам. Това е и първият годишен спад в печалбата за третото тримесечие от три години.

Оперативната печалба е с 8,3% по-ниска от средната оценка, според проучване на Yonhap Infomax, фирма за финансови данни на Yonhap News Agency. Продажбите се увеличиха с 2,7% на годишна база. Данните за нетната печалба не засега не бяха оповестени.

По-късно този месец Samsung Electronics Co. ще публикува окончателни данни за резултатите си.

Настоящият й отчет е отражение на отслабената покупателна способност, която доведе до намаляване на търсенето на чипове от производителите на електроника, както и на облачни изчисления и сървъри от компаниите.

Apple прави сериозна промяна с производството на iPhone 14Американската компания ще премести 5% от световното си производство на iPhone 14 в Индия до края на 2022 г.

Клиентите не реагират на понижаващите се цени, казва Ким Ун-хо, анализатор в IBK Securities.

През последните седмици големите икономики агресивно увеличиха лихвите по заемите, за да се справят с нарастващата инфлация. Войната между Русия и Украйна продължава да поддържа цените на суровините и стоките високи. Това се отрази на глобалната индустрия на чипове, която навлезе в цикличен спад. Създаденият от пандемията бум на електронни устройства и домакински уреди почти е изчезнал.