Uber обяви в четвъртък 10-годишно партньорство с производителя на автономни превозни средства Motional и ще предлага пътувания без шофьор с помощта на електрическото роботакси на компанията, съобщава Fast Company.

Автономното такси на Motional, базирано на IONIQ 5, ще бъде достъпно за водачи, които резервират UberX или Uber Comfort Electric.

Този ход е първата атака на Uber в сегмента на роботаксита за споделеното пътуване, откакто компанията продаде собственото си звено за автономно управление Advanced Technologies Group на Aurora през декември 2020 г. Първите пътувания с роботакситата на Motional се очаква да стартират по-късно тази година, въпреки че няма информация къде точно ще се предлага услугата.

Uber и Motional вече си партнираха за доставка на храна по-рано тази година в Санта Моника, Калифорния, където някои поръчки на Eats се доставяха от роботаксито IONIQ.

От Uber казват, че сделката ще направи превозните средства по-лесно достъпни за потребителите, което ще доведе до по-малко време за чакане и по-ниски цени. Гигантът за споделено пътуване съобщава, че планира да си партнира с други компании за автономно шофиране, включително Aurora (в която Uber държи 26% дял от собствеността).

Доставчикът на автомобилни технологии Aptiv и Hyundai стартираха Motional през 2020 г. като съвместна компания за комерсиализиране на технологията за автономно шофиране, надявайки се да настигнат други конкуренти в областта. Съобщението от четвъртък бележи най-новото партньорство на Motional с компания за споделено пътуване. Motional и приложението Lyft пуснаха роботакси, базирано на IONIQ 5, в мрежата на конкурента на Uber в Лас Вегас през август. През февруари Motional пусна роботакси чрез Via - услуга за безплатни самоуправляващи се пътувания в Лас Вегас.

Превозните средства са оборудвани с възможности за автономно придвижване от ниво 4, което означава, че автомобилът може да се справи и оцени повечето ситуации сам. В изключителни случаи (например лошо време или повреда на системата), колата се паркира сама и не извършва дейност без човешка намеса.