Израелската компания Redefine Meat е подписала споразумение с търговеца Giraudi Meats за внос в Европа на пържоли, произведени на 3D принтер, съобщава БТА, цитирайки Ройтерс.

Стартъп компанията, която от началото на годината получи финансиране от 170 млн. долара, разполага с големи принтери за месо в централата си в Реховот, южно от Тел Авив, както и с нова фабрика в Нидерландия, и се надява да наложи продуктите си като алтернатива на месото, добито по конвенционален начин.

Шумотевицата, около "месото" на растителна основа, смятано за по-добро за животните и околната среда, намаля, тъй като притесненията от инфлацията и рецесията карат много потребители да се върнат към по-евтините продукти от истинско животинско месо, а недостигът на персонал удари веригите за бързо хранене, където се пласират много бургери на растителна основа.

Американската Beyond Meat вече намали прогнозата си очакваните продажби, но хранителният гигант Nestle, който е по-малко зависим от веригите за бързо хранене, потвърди, че интересът към произведеното от него "растително месо" остава силен.

Redefine Meat, който произвежда "месото" си от продукти като соеви и грахови протеини, нахут, цвекло, хранителни дрожди и кокосова мазнина, има амбициозни планове.

Нашите продукти са месо, те имат същите качества, просто са произведени по различен начин

Бихте ли яли пържола, Докъде може да стигне революцията на триизмерното принтиране?

"Фактът, че нашите продукти ще бъдат продавани от Giraudi Meats, които са специалисти в качественото месо, показва, че те оценяват високо нашите вегански продукти", добавя той.

Бен-Шитрит каза, че Redefine Meat произвежда пържоли от филе и приемането им от готвачи в скъпи ресторанти доказва тяхното качество.

ще се появят в ресторантите и магазините във Франция още този месец, а до края на годината и в Италия, Гърция и Швеция.

Израел, Великобритания, Нидерландия и Германия