Германската верига супермаркети Aldi Nord ще съкрати работното време на много от магазините си от ноември в опит да намали енергийните си разходи, съобщи компанията, цитирана от БТА и Ройтерс.

Търговските обекти ще затварят в 20:00 часа местно време от 1 ноември, информира Aldi Nord, която управлява магазини в северната част на Германия.

Новото работно време ще е в сила по време на зимния сезон 2022-2023 г., уточнява компанията.

Корпорацията, която развива бизнес в 9 европейски страни и управлява над 2 200 магазина в Германия, не уточнява колко от търговските й обекти ще бъдат засегнати от промяната на работното време. На корпоративния й сайт е посочено, че супермаркетите й обикновено затварят между 20:00-22:00 часа, пише Ройтерс.

Aldi Nord и Aldi Süd са две независими една от друга вериги от магазини, които се обособяват през 1966 г. на базата на общия бранд Aldi.

Едната търговска група управлява магазините на бранда в северната част на Германия, а другата в южната част на Федералната република. Границата между териториите на двете търговски вериги е известна като Aldi Equator.

Германският бизнес модел е изправен пред най-голямото си предизвикателство39% от компаниите е трябвало да се оттеглят напълно от определени пазари

Вериги от магазини в цяла Европа се опитват да намалят енергийните си разходи поради нарастващите цени на фона на военната агресия в Украйна, предприета от управляващите в Москва, поради която доставките на руски природен газ за повечето страни на Стария континент бяха прекратени почти напълно, отбелязва Ройтерс.