Австрийският милиардер Дитрих Матешиц, основател на компанията за енергийни напитки Red Bull, почина на 78-годишна възраст. Това съобщи късно снощи неговата компания.

Роденият в Щирия основател, който изгради глобална компания около енергийната напитка, издъхна след кратка и тежка борба с рака. Матешиц е смятан за най-богатия австриец и се прочу не на последно място заради спонсорските си дейности в спортния сектор.

"В тези моменти скръбта измества всички останали чувства. Но скоро скръбта ще отстъпи място на благодарността за това, което той промени и направи възможно за толкова много хора", се казва в съобщение на Red Bull, което първоначално е изпратено до всички служители. "Задачата и отговорността на всички нас е да продължим делото на неговия живот в неговия дух."


Матешиц и тайландският инвеститор Чалео Йоовидхия основават Red Bull в средата на 80-те години на миналия век. След като Матешиц признава потенциала на създадена от тайландеца енергийна напитка да се продава на западните пазари. австриецът работи в продължение на три години върху формулата, преди модифицираната напитка да бъде пусната на пазара в родната му страна през 1987 г. под новото си име и с логото с двата червени бика. Матешиц превръща енергийната напитка в лидер на пазара, като същевременно представя марката чрез набор от екстремни спортове.

Aвстрийско-тайландския конгломерат e продал близо 10 милиарда кенчета от кофеиново-тауриновата напитка в 172 страни миналата година, отбеляза АП.

Матешиц не само помогна енергийната напитка да стане популярна по целия свят, но също така изгради спортна медийна, имотна и гастрономическа империя около бранда. С нарастващия успех на Red Bull той увеличи значително инвестициите си в спорта. Матешиц беше собственик на тима от Формула 1 Red Bull, а също така на футболни и хокейни отбори и имаше договори със стотици атлети от различни спортове.


Стефано Доменикали, президент и главен изпълнителен директор на Формула 1, каза: „Дълбоко съм натъжен от новината за кончината на Дитрих Матешиц, изключително уважаван и много обичан член на семейството на Формула 1. Той беше невероятен предприемач с визия и човек, който помогна за трансформирането на нашия спорт. Ще ми липсва много, както и на цялата общност във Формула 1."