Министерството на енергетиката се отказа от предложението си за въвеждане на двойни тарифи на тока, съобщава ведомството на сайта си. Такова предложение беше направено преди два дни от служебния министър на енергетиката Росен Христов.

В петък той обяви пред журналисти, че експертите на Министерството на енергетиката търсят начин да определят прага на потребление, след който да се заплаща по-високата цена на тока.

"За зимния период данните показват, че едно домакинство консумира от порядъка на 800 киловатчаса на месец, което покрива 90% от потребителите. За летния период е 300 киловатчаса на месец. Нашето предложение ще бъда това – до 800 киловатчаса зимата и 300 лятото, енергията да се потребява на субсидираните цени, както е сега. Над това потребление свръхколичеството да се заплаща по пазарни цени", обяви министърът, цитиран от БТА. Той обясни, че целта е потребители, които разполагат с луксозни имоти, отопляващи басейни или сауни, да не бъдат компенсирани.

Днес Министерството на енергетиката съобщава, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока.

„Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток.“, пише в съобщението.

От министерството уточняват още, че се полагат всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

"Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара", казват още от Министерството на енергетиката.