Севера Корея обеща твърд и смазващ военен отговор на общите военни учения между САЩ и Южна Корея, предадоха световните агенции, позовавайки се на севернокорейската агенция КЦТА.

Предупреждение идва след рекордна серия от севернокорейски ракетни изстрелвания в последните дни в отговор на най-големите военновъздушни маневри, организирани досега от Сеул и Вашингтон.

Стотици американски и южнокорейски военни самолети, сред които и два мощни бомбардировача В-1В участваха в съвместните учения "Бдителна буря" от 31 октомври до 5 ноември. За първи път тези американски бомбардировачи бяха пратени на Корейския полуостров от декември 2017 г. насам

Вашингтон и Сеул обявиха в събота, че приключват "Бдителна буря". Според Сеул тези маневри са предназначени да покажат способността и подготвеността на страната да отговори твърдо на всяка провокация от страна на Северна Корея.


САЩ и Южна Корея приключиха общото си военно учение Това стана след поредното изстрелване на балистични ракети от Северна Корея Днес севернокорейската армия заяви, че ще продължи да отговаря на всички военни учения, насочени от неприятеля срещу Северна Корея, чрез практични, решителни и смазващи военни мерки.

"Неотдавнашните балистични ракетни опити представляват ясен отговор на съвместните учения на Сеул и Вашингтон. Колкото повече продължават провокациите на неприятеля, толкова повече армията на Северна Корея ще ги парира по един безжалостен начин", се казва в изявлението.