Делфийският оракул отново ще събере хора от цял свят, както това се е случвало в древността, когато гърците вярвали, че там е пъпът на Земята – духовният център на Стария свят, където местни и чуждестранни лидери и обикновени хора са търсели божествените съвети на Аполон.

Светилището в планината Парнас е мястото, където UNECSO ще отбележи 50-та годишнина на Конвенцията за световното наследство. По повод юбилея Организацията на ООН за образование, наука и култура, съвместно с гръцките власти, организира конференция на 17 и 18 ноември, на която страните-членки на Комитета за световно наследство и експертите ще направят равносметка на постиженията и ще обсъдят предизвикателствата през 21 век.

Смесвайки се хармонично с превъзходния пейзаж и натоварен със свещено значение, Делфи през 6 век пр. н. е. наистина е религиозен център и символ на единството на древногръцкия свят, отбелязва UNESCO.

Снимка: UNESCO

Форумът ще бъде открит от Одри Азуле, генерален директор на Организацията, и премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. На него ще бъде обявен план за действие в три направления, което ще превърне световното наследство представително, достъпно и устойчиво през следващите десетилетия в контекста на климатичните промени, устойчивия туризъм и цифровизацията.

Представителност

Конвенцията за световното наследство е ратифицирана от 194 страни, което я прави универсална. Документът проправи пътя за признаването на специалния статут на 1154 обекта в повече от 167 държави. Докато някои от тях имат над 50 вписани в Списъка обекти, други нямат нито един – такъв е случаят с 12 африкански държави, които са страни по Конвенцията. Континентът е представен само с 9% от общия списък.

Достъпност

Вписването на обекти в Списъка на световното наследство им придава статут на изключителна универсална стойност, споделяна от цялото човечество. Основната цел на Конвенцията е да гарантира, че те ще бъдат запазени за бъдещите поколения. UNESCO си поставя цел да гарантира, че обектите със специален статут ще бъдат достъпни за всички и по-специално за най-младите.

Устойчивост

Според Световната организация 52 обекта са в риск, като половината от тях са в Африка. Те изискват прилагането на спешни защитни мерки. Основните заплахи за защитените територии са вследствие на урбанизацията, експлоатацията на ресурси, замърсяването и прекомерния туризъм, както и въоръжените конфликти.

Изменението на климата се превърна в заплаха номер едно за обектите на природното световно наследство. Природните катаклизми оказват отрицателно въздействие върху 34% от тях и върху 70% от морските обекти. До 2100 г. половината от всички ледници и всички коралови рифове на световното наследство може да изчезнат.

Снимка: UNESCO

Делфи се намира в Централна Гърция. Светилището на Аполон – гръцкият бог на светлината, знанието и хармонията, е скътано между две канари в Парнас, известни като Phaidriades (Сияещите скали). Комплексът възниква през 8 век пр. н. е. и два века след това се превръща в основен религиозен и политически център на гърците. Тогава славата и престижът му надхвърлят границите и поклонници от целия Древен свят се стичат на това място, за да чуят предсказанията на жрицата на Аполон Пития. Центърът на света губи влиянието си през 4 в. с налагането на християнството.

Величественият монументален комплекс е създадена от човека в идеална хармония с изумителната природа, чиито основни характеристики са поставили началото на култа. Тази хармонична връзка, която е останала ненарушена от древни времена до наши дни, прави Делфи уникален паметник и безценно наследство, завещано от древногръцкия свят на следващите поколения, отбелязва UNESCO.