Графити артистът Банкси обвини търговеца на дрехи Guess, че е използвал негови творби без разрешение.

Преди два дни художникът публикува в Instagram снимка на магазина на Regent Street в Лондон и предложи на крадците да го посетят.

„Те си помагат с моите произведения, без да питат, защо да е погрешно вие да направите същото с техните дрехи?“, написа Банкси, който има над 11,8 милиона последователи в Instagram.

От витрината на магазина се вижда известният графит Flower Thrower, създаден от Банкси през 2003 г., както дрехи с щампи на други негови творби, сред които момичето с балони.

От американската марка Guess по-рано съобщиха, че новата колекция "с графити от Банкси" е създадена в сътрудничество с Brandalised – компания, която лицензира дизайни на графити артисти.

В изявление за колекцията миналия месец главният креативен директор на Guess Пол Марсиано каза: „Графитите на Банкси оказаха феноменално влияние, което резонира в цялата попкултура. Тази нова колекция с Brandalised е начин модата да покаже своята благодарност към него.“

След публикацията на Банкси, насърчаваща кражбата от магазини, Guess затвори обекта си на Regent Street, постави охрана отвън и покри витрината, съобщава BBC. .

Яке на Guess с щампа на един от другите известни графити на Банкси. / Източник: Guess

Адвокатът по авторско право Лиз Уорд, основател на Virtuoso Legal, казва, че Guess „изглежда законно са получили произведенията на Банкси чрез трета страна, а именно Brandalised, които твърдят, че имат права да комерсиализират и използват произведенията на Банкси върху стоки“, съобщава още BBC.

„Не е известно дали Банкси е одобрил или дори е знаел за тази сделка”, казва Уорд. „Ако е знаел за нея, коментарите му може би имат за цел да създадат някакъв вид партизанска маркетингова кампания. В случай, че не е знаел за това, той явно е бил доста раздразнен, особено след като такива масови компании и марки не са в съответствие с неговите възгледи срещу системата.“

По думите на Уорд насърчаването на кражби от магазини е неправилно

„Накратко, Банкси трябва да преследва Brandalised и/или Guess за нарушаване на авторските му права. Като се има предвид обаче, че тя/той иска да остане анонимен, това може да е невъзможно.“

Уорд казва още, че нарушаването на авторските права е „изключително сериозно и може да причини дългосрочни търговски щети“, но обикновено е гражданско престъпление, докато кражбата от магазин е криминално престъпление.


Банкси създаде нови графити върху стени на разрушени сгради в УкрайнаАртистът е рисувал върху сгради в Бородянка
Представителите на Банкси, както и Brandalised отказват коментар към момента.

Миналата седмица графити артистът спечели дело в Службата на ЕС за интелектуална собственост, свързано с търговските права върху друг негов известен графит – маймуна, носеща дъска за сандвич.

Той също така разкри, че е посетил Украйна, за да създаде седем нови творби. Те включваха жена с ролки и противогаз, държаща пожарогасител, момичета в гимнастически пози, както и двойник на Владимир Путин, повален от дете джудист.