От 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България, а не както досега – в Холандия и в Швейцария. Това каза вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, цитиран от БТА.

Заедно с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и заместник-министъра на финансите Людмила Петкова той имаше среща с ръководството на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас". От страна на Лукойл присъстваха Илшат Шарафутдинов ("Лукойл Нефтохим Бургас"), Андрей Матюхов ("Лукойл България") и Александър Величков.

Разчетите показват, че след изземване на свръхпечалбите може да разчитаме в бюджета догодина да влязат 700 млн. лева, каза Христо Алексиев. Парите ще се използват за компенсиране на доходите на най-уязвимите групи хора в страната, добави той.

Миналата година "Лукойл Нефтохим Бургас" е внесъл в хазната 3,5 млн. лева, тази година се очаква да внесе в бюджета данък печалба от 100 млн. лева, а догодина - 600-700 млн. лева, заяви Алексиев.

Отстъпката от 25 стотинки на литър при горивата ще остане, но не е съвсем справедлива. Сега хората ще бъдат компенсирани вътрешно, а не с данъците на всички нас, посочи министърът.

Тази стъпка отваря вратата в страната да влизат повече данъци, каза министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Потвърждавам, че проведохме тези конструктивни преговори", каза Илшат Шарафутдинов, изпълнителен директор на "Лукойл Нефтохим Бургас". "Считаме, че е справедливо данъците от дейността на компаниите да остават в България", заяви той.

"Заводът в Бургас работи по тази схема от 2020 г., за да може финансовите приходи да остават в България. Икономическата реалност оттогава не позволяваше да има такава свръхпечалба. След промяна на бизнес схемата на предприятието трябва да си даваме сметка, че е важно да се запазят макроикономическите условия – такива, каквито имаме днес. Другото важно условие е заводът да бъде максимално натоварен с нефта сорт "Уралс", каза още Илшат Шарафутдинов.

„Много внимателно сме прочели директивите на Европейската комисия за вноса на руски петрол. Реекспортът на суров петрол остава абсолютно забранен, но износът на петролните продукти е разрешен“, каза Христо Алексиев. Той обясни, че тези продукти са български.

„Това ще помогне на нашето външнотърговско сало и от вносител ще станем износител на горива. Това ще помогне и на приходите в бюджета. Ние имаме най-ниските цени на горива в ЕС, включително и спрямо тези на Сърбия и в Гърция“, каза още Алексиев. С това, което правим, облагаме разликата в цената между сорта "Брент" и "Уралс". „В решението няма нищо политическо, то е чисто икономическо, защо да не се възползваме от дерогацията, за която се е преборило редовното правителство“, коментира министърът на транспорта и съобщенията.

Новата бизнес схема всъщност означава, че рафинерията купува нефта, преработва го и продава нефтопродуктите, каза Илшат Шарафутдинов.

Нефтопродуктите, произведени от нефта "Уралс", ще са с произход България и може да се изнасят, каза заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

"Тази година "Лукойл Нефтохим Бургас" ще има рекорден обем преработен нефт: до декември 6,6 млн. тона нефт и 7,1 млн. тона до края на година. Около 50-55% от произведената продукция се изнася, тоест заводът не може да работи, ако се въведат ограничения за износа на нефтопродукти. Ако се въведат ограниченията, обмисляме затваряне на рафинерията. Пълним си складовете и затваряме", каза

Илшат Шарафутдинов.