Късно снощи новото дясно правителство на третата по големина европейска икономика - Италия, прие първия си бюджет. Той е фокусиран върху овладяването на непоносимо високите сметки за електроенергия и съкращаването от догодина на данъците за служителите на заплата и самонаетите, предаде Reuters.

Надеждите на премиера Джорджа Мелони е, че увеличаването на държавните разходи ще ускори възстановяването на икономиката, която според прогнозите на финансовото министерство ще се свие през текущото тримесечие и първото тримесечие на идната година.

Бюджетът е бил одобрен след тричасово заседание на правителството. Сега остава парламентът, да го приеме до края на годината.

Заложените в бюджета мерки са на стойност 35 милиарда евро, като очаквания бюджетен дефицит за 2023 г. е 4,5 от БВП спрямо прогнозираните през септември 3,4%.

Една от най-спорните мерки в бюджета на Мелони е амнистията за данъчни задължения до 1000 евро отпреди 2016 година. Критиките са, че подобни амнистии, които не са често явление в Италия, окуражават хората да не си плащат данъците.

Бюджетът също така намалява условно възрастта за пенсиониране идната година, приемайки че италианците, които са плащали вноски поне 41 години, могат да се пенсионират на 62-годишна възраст. При предшественика на Мелони – Марио Драги, на хората се гарантираше пенсиониране на 64 години, ако са работили 38 години.

В опит да облекчи кризата с нарасналите разходи за живот бюджетът намалява ДДС върху продажбите на някои продукти от първостепенно значение като стоките за грижа за бебето и дамските санитарни материали - до 5% от 10%.

В бюджета е разписано още повишение на данъка върху извънредните приходи на енергийните компании от скока в цените на петрола и газа и данъчната ставка от 25% до 35% до юли 2023 година, изчислена въз основа на печалбата, а не на приходите. Новият лост следва предложената от Европейската комисия рамка и замества схема, която будеше критики и отказ за плащане от много енергийни компании.

Бюджетът затяга условията около т.нар. "граждански доход" - схема за облекчаване на финансовите затруднения за безработни, която според дясната коалиция не стимулира хората да си търсят работа. Догодина хората на трудоспособна възраст ще могат да се възползват от този доход за максимум от осем месеца до пълната отмяна на "гражданския доход" от 1 януари 2024 година.

Бюджетът заделя и над 21 милиарда евро за следващата година, за да подпомогне компаниите и домакинствата при плащането на сметките за електроенергия и газ.

Правителството отпуска и 4,2 милиарда евро за намаляване на разликата между заплатата, която работодателят изплаща, и това, което служителят отнася вкъщи след отчитане на данъците. От тази мярка ще се възползват най-вече хората с ниски доходи.

Пакетът въвежда и бюджетни инициативи, целящи да насърчат наемането на работа на жени под 36 години, служителите на срочни договори и хората, получаващи граждански доход.

Очаква се на фона на все по-голямата инфлация италианската икономика да нарасне с едва 0,6% идната година след 3,7% тази година, сочи последната оценка на финансовото ведомство, която е доста по-оптимистична от тази на много независими анализатори.

Прилагайки на практика едно от ключовите данъчни предложения на Мелони, бюджетът разширява единичната данъчна ставка от 15% за самонаетите за годишен доход до 85 000 евро спрямо сегашния таван от 65 000 евро.