Протести избухнаха в най-голямата в света фабрика за айфони в китайския град Джънджоу. На кадри се виждат хиляди протестиращи, съобщи BBC.

В сряда работниците са напуснали общежитията си и сега полицията за справяне с безредиците се опитва да овладее протестното шествие.

Миналия месец нарастването на случаите на Covid-19 накара Foxconn да блокира кампуса, което провокира някои работници да избягат. След това компанията потърси нови работници с обещанието за щедри бонуси.

На кадри се вижда как работници викат: „Защитавайте нашите права!

Други бивши работници са забелязани да разбиват камери за наблюдение и прозорци с пръчки.

Протестиращи споделят, че са недоволни от недостига на храна и строгите правила на карантина. Те казват, че са очаквали от Foxconn да предложи стимули, за да ги задържи.

Множество хора споделят в емисиите на живо, че протестират, след като са били информирани тази седмица, че ще получат своeто заплащане по-късно от първоначално обещаното.

„Foxconn никога не се отнася към хората като към хора“, каза един човек в кадрите на сцените в социалните медии.

Пенсионирани военни ще заместят избягалите работници на FoxconnКитайската държавна медия Global Times изчисли, че има нужда от 10 000 допълнителни работници

За момента Foxconn и Apple отказват коментар.

Много от първоначално качените кадри в социалните мрежи вече са свалени.

Тайванската компания Foxconn, известна още с официалното си име Hon Hai Precision Industry, е най-големият в света производител на електроника, сред чийто клиенти са водещи компании по света, включително Apple.