От известно време Виктор Варламов, софтуерен разработчик, стартира работния си ден от слънчев испански остров край бреговете на Африка. Перспективата за високи сметки за отопление през зимата го тласка да напусне дома си в Полша. Той не е сам в това начинание. Още много хора, т.нар. енергийни мигранти, се отправят към Южна Европа, за да намалят разходите си за живот, разказва Reuters.

50-годишният Вармалов се премества със семейството си на Канарските острови в Испания преди два месеца и възнамерява да остане там още поне няколко.

„Икономическата криза и най-вече военното положение ме тласнаха да дойда тук“, казва Вармалов, който е руснак по произход.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари доведе до рекордни цени на енергоносителите през август и висока инфлация. Макар впоследствие те да се понижиха, по-вероятно е да останат високи. Именно затова Вармалов започва да смята. Той решава да напусне Гданск, където живее от 2016 г., защото установява, че може да спести 250 евро от наем всеки месец и да плаща само 140 евро за комунални услуги и интернет в Испания вместо обичайните 200 евро в Полша. Сега използва спестеното, за да се храни навън и да се наслаждава на разходки по плажа в обедната си почивка.

„Реалността е по-добра от очакванията ми“, казва софтуерният разработчик.

Средната температура през зимата на Канарските острови е 20 градуса. Регионалните власти там стартираха кампания в социалните медии още през септември, за да привлекат дистанционни работници като Вармалов и пенсионери от различни страни, сред които Великобритания, Германия и Швеция.

За никого не е тай-на, че тази зима представлява голяма икономическа несигурност в Европа. На Канарските острови искаме да променим това, казва Яйза Кастиля, регионален ръководител на туризма, който описва островите като „икономическо убежище“.

Други страни от Южна Европа също виждат потенциал.

Гръцкият министър на туризма през септември например посети Австрия и северноевропейски страни като Швеция, за да "превърне тази огромна енергийна криза, измъчваща Европа, във възможност".

Зимата настъпва - как ще се отопляват домакинствата по региониВ Смолян най-евтино ще е отоплението на дърва. Почти двойно е повишен интересът към закупуване и монтаж на соларни инсталации

Бордът по туризъм на Португалия също проведе кампания и неговият ръководител Луис Араухо каза, че очакванията за зимните туристи от Северна Европа са „много положителни“. Туристическите данни на този етап подкрепя неговия оптимизъм.

Данни, събрани за Reuters от търсачката за жилища под наем HomeToGo, показват, че тази година в сравнение с миналата търсенията на зимни места за настаняване в Испания, Гърция и Португалия от страни като Великобритания, Германия и Нидерландия са се увеличили съответно с 36%, 13% и 3%.

Хората резервират апартаменти за два или три месеца на Канарските острови, забележимо е присъствието на скандинавци, казва Габриел Ескарер, главен изпълнителен директор на испанската хотелска верига Melia.

Само за зимата?

Сериозен наплив на енергийни мигранти има и от Германия. Страната беше силно зависима от руския газ преди войната в Украйна и сега гражданите й са притеснени за възможен дефицит на газ през зимата.

Сред училищата, които записват повече ученици от чужбина, тази година немското училище в Гран Канария е получило 40 заявления от чуждестранни ученици, което според него е повече в сравнение с предишни години. С колко точно обаче, не става ясно.

Енергийна криза: Какъв е най-лошият сценарий за зимата?В някои страни вече електрическите компании вече са намалили напрежението на тока, който подават

Repeople, асоциация за съвместна работа на Канарските острови, съобщи, че е била напълно резервирана за ноември и е 80% пълна за останалата част от зимата.

Сред тези, които са резервирали място в Repeople, е 31-годишният германец на свободна практика Хайко Шефер. Той планира да остане до Коледа.

„Сегашното покачване на цените е причина много хора да се преместят на юг. Този остров е убежище за зимата“, споделя Шефер.

За да отговорят на търсенето на полети, авиолиниите вече са променили графиците си. Те са увеличили с 31% местата за Канарските острови.

Докато някои вече са променили геограграфската ширина, бягайки от студа и високите сметки, други нямат финансовите възможности за това.

За мнозинството от северноевропейците пътуването на юг е просто мечта. Те не могат да си позволят лукса да пътуват. Вместо това те се запасяват със стоки, за да се стоплят. Силно е търсенето на завивки, готварски печки и електрически одеяла, показват данните за продажбите на дребно във Великобритания.

Други са решили да се преместят на юг за постоянно. Сред тях е Наташа Калдейрас от Кент, Южна Англия. Заедно със семейството си се местят точно преди Коледа в родната на съпруга й - Португалия. Един от водещите стимули отново е цената на енергията.

„Дори преди енергийната криза искахме да сме в Португалия заради времето“, казва 28-годишната Наташа и допълва, че климатът в страната дава повече сигурност.

За Мурат Коскун, главен изпълнителен директор на консултантската фирма за недвижими имоти Get Properties, зимата ще е тежка и разходите за живот ще тласнат мнозина да променят местожителството си. Тепърва ще се види пикът на тенденцията.