Саудитският петролен гигант Aramco откри две нови находища на природен газ – Awtad и Al-Dahna, в източната част на страната, съобщи енергийният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман.

Залежите ще укрепят запасите от природен газ на Кралството, подчерта той пред Държавната информационна агенция Saudi Press Agency (SPA).

Едно от находищата – Awtad, се намира югозападно от полето Ghawar на 142 километра от град Хофуф. Другото – Al-Dahna, е разположено на 230 километра (143 мили) югозападно от град Дахран.

Саудитска Арабия има дългосрочна стратегия за увеличаване на производството на природен газ, с който да замени петрола при производството на електроенергия и да освободи повече количества за износ.

В този контекст Aramco подчерта, че „планира да разшири газовия си бизнес, за да отговори на голямото и нарастващо вътрешно търсене на евтина по-чиста енергия чрез увеличаване на производството и инвестиране в допълнителна инфраструктура”. То се дължи на производството на електроенергия, обезсоляването на вода, нефтохимическото производство и друго промишлено потребление в Кралството, пише Oil price.

Саудитска Арабия е най-големият износител на суров петрол и е ключов член на ОПЕК+. Страната записа спад в добива на природен газ от нефтени находища през последните години, но разработването на неасоциирани, самостоятелни източници на газ помогна на Кралството да увеличи производството си, отбеляза Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) по-рано тази година. Тя класира Саудитска Арабия като шестия по големина производител на природен газ в света след Русия, Иран, Катар, САЩ и Туркменистан.