Икономиката на Япония върви към рецесия и по всяка вероятно ще влезе в нея през следващата година. Това сочат данните на Capital Economics, цитирани от Марсел Тиелиант, старши икономист в компанията, отговарящ за Япония, съобщи CNBC.

Рецесията ще бъде предизвикана най-вече от спад в износа и предпазливостта, която обикновено се наблюдава, когато експортът започне да намалява. По-рано страната отчете по-голям от очакваното търговски дефицит за октомври - 15 милиарда долара. Износът се е увеличил едва с 25,3%, което е по-бавно от годишния растеж от 28,9%, наблюдаван през септември.

Данните за вноса през октомври същевременно сочат е скочил с 53,5%, бележейки по-висок годишен ръст от 45% през предходния месец. Официалните месечни търговски отчети се очаква да бъдат обявени след около седмица, на 15 декември. Утре предстои да бъде публикуван и ревизираният БВП за третото тримесечие.

Според анализатори, цитирани от Reuters, се очаква свиване от 1,1% на годишна база за периода от юли до септември. Предходното тримесечие то бе 1,2%. Това ще означава, че Япония се е насочила към т.нар. техническа рецесия, дефинирана като две последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Японската централна банка вероятно ще запази своята ултра “мека” парична политика и няма да започне да повишава референтните лихвени проценти, особено на фона на опасенията за рецесията.

Китайската търговия се е свила през октомври Експортните доставки през октомври са се свили с 0,3% спрямо същия месец година по-рано, спрямо отчетеното през септември разширяване с 5,7%

Управителят на централната банка Харухико Курода е отхвърлил възможността за преразглеждане на текущата позиция на Банката на Япония за поддържане на ниски лихвени проценти. Базовата инфлация в Япония за ноември достигна 3,6%, най-високата от 40 години и по-висока от целта на националната банка от 2%.

Междувременно данните показват, че въпреки прогнозите за свиване на растежа, разходите на домакинствата в Япония непрекъснато се увеличават. Те са нараснали с 1,2% през октомври в сравнение с година по-рано. Страната регистрира най-рязкото свиване на реалните заплати от повече от седем години.