Мисията Ärtemis I на НАСА остана в историята, след като космическият кораб Orion се завърна на Земята след успешно пътуване около Луната.

Във вечерните часове в неделя апаратът без екипаж се приземи край бреговете на Баха, Калифорния, завършвайки близо 26-дневното си пътуване, по време на което подобри рекорда на Apollo и изпрати зашеметяващи снимки на естествения спътник на Земята, съобщава Engadget.

По пътя си към Тихия океан космическият кораб е извършил т.нар. „прескачане“ – след като навлиза в горните слоеве на земната атмосфера, корабът използва за кратко собствената си подемна сила, за да "прескочи" обратно, преди да навлезе отново за окончателното спускане. По този начин Orion стана първият космически кораб, предназначен за превоз на хора, който извършва такава маневра.

"Това е изключителен ден", коментира администраторът Бил Нелсън по време на живото предаване на НАСА.

Поглед напред

Сега, след като мисисята Artemis I приключи благополучно, НАСА ще започне да оценява всички данни, които космическият кораб е събрал по време на своето пътуване - 1,4 млн. км в Космоса, и ще започне да се подготвя за Artemis II.

При тази мисия, която понастоящем е планирана за 2024 г., на борда на космическия кораб Orion ще летят астронавти. След това, още през 2025 г. или 2026 г., НАСА се надява да осъществи първото си кацане на Луната след края на програмата Apollo през 1972 г.

Най-добрата година за НАСА

Достигането дотук не беше лесно. Системата за изстрелване на космически кораби от следващо поколение на НАСА – SLS, създаде на агенцията много главоболия, преди да успее да изведе успешно Orion в космоса на 16 ноември. През голяма част от лятото НАСА отстраняваше проблеми с течове на гориво и двигателите. През есента ураганът „Йен“, а по-късно и тропическата буря „Никол“ допълнително забавиха старта на Artemis I. В крайна сметка обаче SLS осъществи едно от най-запомнящите се изстрелвания на ракети от десетилетия насам.

В по-общ план успехът на Artemis I сложи край на една от най-силните години на НАСА в последно време. Наред с другите постижения, през 2022 г. космическият телескоп "Джеймс Уеб" започна да функционира и да създава зашеметяващи изображения на Kосмоса, а космическият кораб DART успешно промени орбитата на астероид.

Сега агенцията насочва вниманието си към Луната и отвъд нея.