Трима вицепремиери има в проектокабинета „Гобровски”, стана ясно тази сутрин след като кандидата за премиер на ГЕРБ проф. Никола Габровски върна като „изпълнен” проучвателния мандат на президента Румен Радев. Предложението ще се гласува в сряда (14 декември) от Народното събрание.

За заместници на проф. Габровски са предложени Малина Валентинова Крумова с ресор управление на средствата от ЕС, Миглена Янакиева Тачева - обществен ред и сигурност и министър на правосъдието, и Меглена Иванова Плугчиева-Александрова, която ще отговаря за климатичните политики и е предложена за министър на околната среда и водите.

Крумова е заемала този пост в служебното правителство на Огнян Герджиков. От 2019-а е Председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“Заемала е и длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Тачева е бивш министър на правосъдието от 2007-а до 2009 г., а Плугчиева е бивш вицепремиер в кабинета „Станишев”, била е дипломат в Швейцария и Черна гора.

Предложеният министър на финансите Маринела Пиринова Петрова има три мандата като заместник министър, последният от които е в екипа на Кирил Ананиев.

Мартин Иванов Дановски е предложен за министър на икономиката и индустрията. Бил е Председател на Управителния съвет на Фонда на фондовете, бил е съветник на вицепремиера по европейските фондове.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Ангелов Павлов е кандидат за министър на енергетиката. Той е заемал този пост в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Добромир Проданов Симидчиев е министър на регионалното развитие и благоустройството в проектокабинета „Габровски”. Той е бивш заместник министър във ведомството в три правителства –в първото на Бойко Борисов, в служебното на Марин Райков и в правителството на Пламен Орешарски.

Прошко Начев Прошков е кандидат за министър на транспорта и съобщенията. Той е дългогодишен общински съветник, заместник председател на Столичния общински съвет и кмет на квартал „Лозенец” от 2007-а до 2011 г.

Останалите предложения в проектокабинета са:

Благородна Христева Макева-Найденова - министър на вътрешните работи

Атанас Димитров Запрянов - министър на отбраната

Драгомир Валериев Заков - министър на външните работи

Събина Тодорова Събева - министър на труда и социалната политика

Благомир Николаев Здравков - министър на здравеопазването

Славчо Томов Томов - министър на образованието и науката

Ириней Борисов Константинов - министър на културата

Васил Георгиев Грудев - министър на земеделието, храните и горите

Милена Иванова Стойчева - министър на иновациите и растежа

Красимир Йорданов Симонски - министър на електронното управление

Мартин Георгиев Захариев - министър на туризма

Борил Пламенов Кръстев - министър на младежта и спорта