Останки от зала на викингите бяха открити от археолози от Историческия музей на Северна Ютландия в Дания. За разлика от всяка друга известна в района, това е най-голямата сграда от този вид. Затова откривателите обявиха, че това е „находката на десетилетието”, пише ARTnews.

„Това е най-голямата находка от епохата на викингите, намерена през последните десет години. Не сме виждали нещо подобно преди тук, в Северна Ютландия, въпреки че обектът е само частично разкопан. Около залата вероятно има и няколко къщи – сграда от такова естество рядко е сама“, обясни ръководителят на експедицията Томас Руне Кнудсен.

Залата е била с размери 131 фута дължина и 30 фута ширина, с покрив, поддържан от десет гигантски дъбови стълба. Масивната структура вероятно датира от епохата на датския крал Харалд Блатанд („Bluetooth“) Гормсон, на когото е кръстена съвременната Bluetooth технология.

Разшифровани са викингските графити от храма „Света София” в ИстанбулВ продължение на години изследователят Селчук Ерачун проучва надписа и открива, че до него има викингски кораб с глава на дракон

Харалд, който умира през 985 г., е един от последните крале на викингите, управлявали територията на днешна Дания, Северна Германия и части от Швеция и Норвегия. Той е известен с това, че обединява голяма част от Скандинавия и разпространява християнството.

Дизайнът на залата е подобен по стил на замъците, построени по време на управлението на Блатанд. Археолозите подозират, че земята, върху която е построена, може да е била ферма на благородник, вероятно Runulv den Rådsnilde, чието име е изписано върху местен рунен камък.

„Трудно е да се докаже, че намерената зала на викингите е принадлежала на семейството на Runulv den Rådsnilde, но е твърде възможно“, каза Кнудсен. „Ако не друго, руническият камък и залата представляват една и съща социална класа и принадлежат към елита на обществото.“

Разкопките ще продължат, ако времето позволява, с радиовъглеродно датиране и допълнителни резултати от находката се очакват в края на тази година.