Българският президент Румен Радев е категоризирал ветото срещу България като „несправедливо“, но е изразил убеденост, че страната му ще бъде приета бързо в Шенгенското пространство.

В отговор австрийският канцлер Карл Нехамер е охладил очакванията по отношение на Шенген, коментира най-голямата обществена медия в Австрия ORF, цитирана от БТА. Извънредната среща на върха на девети и десети февруари ще бъде на тема миграция, а не Шенген, е уточнил той. Радев е проявил разбиране към позицията на Нехамер, но е изтъкнал трудностите в българската икономика вследствие на факта, че държавата не е в Шенгенското пространство, съобщават още австрийските медии след посещението на Нехамер и австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер в България по покана на Румен Радев.

Във фокуса на визитата бяха обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген. Вчера Радев и Нехамер прелетяха с хеликоптер над части от българо-турската граница и посетиха Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение.

Австрийският канцлер Карл Нехамер ще поиска от Европейската комисия 2 милиарда евро за защита на българската граница, пишат още австрийските медии.

Австрийският канцлер държи на ветото срещу влизането на България в ШенгенКарл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер тази вечер пристигат в България и утре ще посетят българо-турската граница

„Ние сме напълно наясно каква е натовареността на българските гранични служби. За България това е изключително тежко и коства усилия. Трябва от Комисията да бъдат отпуснати и повече средства за защита на външната граница“, каза вчера Нехамер, който проведе среща и със служебния премиер Гълъб Донев в Министерския съвет. Той потвърди казаното по-рано, че са необходими 2 млрд. евро, които да бъдат вложени в подсилването защитата на границата ни.

„Надяваме се да получим подкрепа от Комисията, защото става въпрос за солидарност. Защитата на българската външна граница означава и защита на австрийската граница“, коментира още той след срещата си с българския премиер.

При огледа на границата вчера Нехамер е поставил въпроса за промени в европейското законодателство, например за приемане на „директива за депортиране“, съобщават още медиите в Австрия, цитирани от БТА.

Австрийската опозиция подлага на критика посещението на Нехамер и Карнер в България, пише още БТА, цитирайки австрийските медии. Според нея то е свързано с предизборната кампания в провинция Долна Австрия, в която след седмица ще има местни избори. Според социологическите проучвания на изборите в Долна Австрия управляващата Австрийска народна партия ще претърпи големи загуби в полза на Австрийската партия на свободата.