Японския производител Nissan и неговият френски партньор Renault заявиха в понеделник, че са се съгласили да реорганизират своя съюз, стар повече от две десетилетия, в сделка, която включва намаляване на дела на Renault в Nissan, съобщава The Wall Street Journal.

Съгласно споразумението, което изисква одобрение от управителните съвети на двете компании, Renault ще намали своя дял от 43% в Nissan до 15%, за да съответства на дела, който Nissan държи в Renault.

Така японският автомобилен производител постига дълго преследваната цел да ограничи контрола на своя партньор върху управлението си, докато френската компания получи инвестиция в бизнеса си с електрически превозни средства, посочва WSJ. Сумата на инвестицията не е разкрита.

Топ мениджърите на Nissan и Renault работят от месеци, за да постигнат съгласие по сделката. Компаниите заявиха, че целта им е да „увеличат максимално създаването на стойност за всички заинтересовани страни“, както и че планират да работят по редица съвместни проекти в Латинска Америка, Индия и Европа.