Управителят на Banque de France Франсоа Вилроа дьо Гало прогнозира днес, че е "много вероятно" пикът на инфлацията в еврозоната да бъде достигнат до юни, но връщането към поставената цел от 2% ще продължи дълго и потребителите се съмняват, че ще има устойчив спад на цените, предаде AFP, цитирана от БТА.

"Кулминацията на инфлацията, ако няма нови изненади, много вероятно ще бъде достигната през първите шест месеца на тази година", каза Франсоа Вилроа дьо Гало, който участва чрез видеоконферентна връзка в симпозиум, организиран от германския седмичник "Цайт".

"Не сме много далеч от достигане на пика", добави той и, както изглежда данните показват, че има право: от 10,4% през октомври инфлацията в еврозоната се е понижила отчетливо през януари до 8,5% за трети пореден месец благодарение на затишието при цените на енергоносителите.

Френската централна банка "ще върне инфлацията към 2%", равнище, което отразява ценова стабилност "до края на 2024 г. или 2025 г.", подчерта централният банкер.

За тази си цел финансовата институция използва като инструмент лихвите, повишавайки ги пет пъти от юли, за натрупване с 3 процентни пункта, с намерението да продължи така до март и дори след това.

Вдигайки лихвите, Banque de France иска да спре търсенето и да намали натиска върху цените.

За потребителите у нас икономическата среда е неблагоприятна за спестяванеПотребителите смятат, че през последните 12 месеца тенденцията на покачване на потребителските цени се запазва

Потребители, анкетирани от Френската централна банка, искат инфлацията да остане над 2% в средносрочен план: очакванията им за идните три години са нараснали леко от 2,9 на сто до 3 на сто, обръщайки предходната тенденция на спад. Това се посочва в последния месечен доклад, публикуван днес от Banque de France.

Инфлацията се е променила през изминалата година, като първоначално е отразявала главно шоковия скок на цените на електроенергията, за да обхване по-широка кошница от стоки в икономиката.

Изключвайки цените на електроенергията, така наречената основна инфлация е стагнирала през януари с над 5%, игнорирайки действията на ЕЦБ. "Паричната политика може да противодейства на това повишение на основната инфлация", увери Франсоа дьо Гало.