Това, което целим с тези санкции, е подкрепа на реформа на съдебната система. Правим това като солидарност с Европейския съюз, който настоя за реформа на системата в България.

Това заяви посланик Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ по повод наложените днес санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ на Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов за тяхното широко участие в корупционна дейност в България.

Бяхме доволни да видим, че се предприемат стъпки в тази посока от парламента, но сме разочаровани, че това важно законодателство не беше довършено, каза Джим О‘Брайън, цитиран от БТА.

Той участва дистанционно в среща в резиденцията на посолството на САЩ у нас. На нея присъствено бе посланикът на Великобритания в България - д-р Роб Диксън, предава агенцията. Великобритания санкционира Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

"Българските граждани заслужават по-добро. Парите, които трябва да бъдат насочени за ремонт на пътища, за строеж на болници, за подкрепа на икономическия растеж, свършват в джобовете на извършващите корупционни действия. Ето защо Великобритания действа сега - за да подкрепи България и нейните усилия да се справя с корупцията и да укрепи върховенството на закона", заяви той.

В Twitter посланик Дикъсн написа, че Обединеното кралство се ангажира да се бори с корупцията, където и да се се случва тя. "В координация със съюзниците ни от САЩ, днес действаме, за да подкрепим България и усилията ѝ да се бори с корупцията и да укрепи на върховенството на закона", туитна той.

Посланик Диксън ретуитна и съобщение на британския външен министър Джеймс Клевърли, свързано със санкционираните днес от Обединеното кралство и САЩ бивши и настоящи длъжностни лица от България.
"Твърде дълго време тези физически и юридически лица лишаваха България от важни за развитието ресурси. Нейният народ заслужава нещо по-добро. Координираните санкции на Обединеното кралство и САЩ ще пресекат тази корупция", написа Клевърли.
САЩ, в координация с Великобритания, обявиха, че предприемат действия за противодействие на системната корупция в България, като налагат санкции срещу пет бивши държавни служители и пет юридически лица от България заради корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилване на вредната ѝ зависимост от руските енергийни източници, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент, съобщава още БТА.

Тихомир Безлов: Последните хора, които влизат в списъка със санкции по закона „Магнитски“, ми изглеждат като свързани с войната в Украйна

Последните хора, които влизат в списъка със санкции по закона „Магнитски“, ми изглеждат като свързани с войната в Украйна и защитата на руски интереси. Това каза пред БТА Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той добави, че това са само интерпретации и че е необходимо да бъдат видени мотивите за налагането на санкциите.
Относно включването в списъка на бившия финансов министър в два кабинета на ГЕРБ – Владислав Горанов, Безлов коментира, че обяснението може да е свързано с това да има „политически баланс“. Експертът посочи, че донякъде е изненадан от новия списък със санкционирани лица.
Санкциите по закона „Магнитски“ са тежка мярка на ограничаване, заради американските банки, на хората, попаднали в списъка. Банките, в които тези хора имат сметки, са в голям риск и затова тези банки прекратяват всякакви дейности с въпросните хора, обясни Безлов.
Другото, което стана известно, е, че понеже България няма законодателство, което да адаптира санкциите „Магнитски“ по българските си закони практически не могат да бъдат блокирани активи на тези хора, допълни експертът.

Христо Иванов призова Иван Гешев да си подаде оставката и заради новия списък “Магнитски”

Трябва за пореден път да призовем главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката заради новия списък “Магнитски”, защото това е оценка и за неговите действия, поиска съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в позиция, разпространена от пресцентъра на обединението.

"САЩ обявиха нови санкции срещу петима български граждани: бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, бившите членове на управата на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов и Иван Генов и лидера на движение “Русофили” Николай Малинов. Великобритания пък, която има свой списък, наложи санкции над Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, които през 2021 г. вече бяха санкционирани по глобалния закон “Магнитски”", посочва Иванов.

Според него самият факт, че САЩ и Обединеното кралство продължават да използват спрямо България такъв тип санкционни инструменти, е присъда за работата на прокуратурата и службите в страната. Иванов е категоричен, че Владислав Горанов е представител на модела “Борисов”. И че САЩ сега ни напомнят, че изобщо не са били разследвани твърденията на "хазартния бос Васил Божков за подкупи, докато за всички е ясно, че тези пари са отивали към Бойко Борисов. А законодателното обслужване на тези подкупи е невъзможно без Борисов, който пък е осигурявал на Гешев политическо прикритие".

“Горанов е част от логистиката. САЩ бият самара, да се сеща магарето”, се посочва в коментара на съпредседателя на ДБ.