Доходите в края на 2022 г. нарастват с 19.1%, а разходите – с 19.9%
Разходите на домакинствата изпреварват доходите им.
Средният тримесечен общ доход на лице от домакинството нараства с 19.1% до 2 426 лв., докато разходите ги изпреварват – те са с 19.9% по-високи до 2 259 лв., в края на годината спрямо същото тримесечие на 2021 г.
Това сочат данните на Националния статистически институт, обявени днес.
Доходи на домакинствата
В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна заплата (52.2%), следван от доходите от пенсии (35.6%) и от самостоятелна заетост (4.6%).
Спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. относителният дял на дохода от работна заплата намалява с 3.5 пр.п., а на доходите от самостоятелна заетост - с 0.3 пр.пункта.
Делът на доходите от пенсии нараства с 4.3 пр.пункта, сочат данните, огласени днес.
В номинално изражение източниците на доход средно на лице от домакинство се променят през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г., както следва:
През четвъртото тримесечие на 2022 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99.3%, а делът на дохода от натура - 0.7%.
Разходи на домакинствата
С най-голям относителен дял в структурата на общия разход са тези за храна и безалкохолни напитки (31.2%), следвани от разходите за жилище (17.7%), данъци и социални осигуровки (11.8%) и транспорт и съобщения (11.2%), отчита статистиката.
Спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки нараства с 1.9 пр.п., а на разходите за свободно време, културен отдих и образование - с 0.8 пр. пункта.
Делът на разходите за жилище намалява с 1.5 пр.п., а на разходите за данъци и социални осигуровки - с 0.8 пр.пункта.
Разходите по видове като абсолютни стойности през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо Q4/2021 г. средно на лице от домакинство се променят, както следва:
Потребление на домакинствата
Потреблението на повечето основни хранителни продукти намалява през последното тримесечие на годишна база.
Най-голямо е намалението в консумацията на хляб и тестени изделия - от 19.6 на 18.9 кг, на месо - от 10.1 на 9.6 кг, и на плодове - от 13.3 на 12.8 килограма. Увеличава се потреблението на зеленчуци - от 16.6 на 17.1 кг, и на месни произведения - от 3.9 на 4.1 килограма.
Без промяна остава потреблението на кисело мляко, сирене и зрял фасул.