Аукционната къща Sotheby's представя в Дубай това, което много колекционери на маратонки смятат за Светия Граал - Dynasty Collection.

В колекцията са шестте маратонки Nike Air Jordan, които самият Майкъл Джордан е носил по време на шестте шампионски мача във финалите на НБА, които “Чикаго Булс” спечели през 90-те години на миналия век.

За колекционерите “тези обувки са като Мона Лиза и няколко шедьовъра на Моне в едно”. Експертите оценяват Dynasty Collection на милиони, което, ако се окаже факт, би превърнало колекцията в най-скъпия комплект обувки, продаван някога.

"Тези баскетболни обувки притежават всичко, което колекционерите искат - история, асоциация със Залата на славата и стил, стил, стил", казва пред The Wall Street Journal Лейла Дънбар, консултант по мемориални предмети.

Високите кецове, които имат ясни следи от износване, са събрани от Тим Халам, съобщават от Sotheby's. Директор по комуникациите на “Чикаго Булс”, той е получил по една обувка от всеки чифт лично от Въздушния след финалната сирена на въпросните мачове.

Халам, който вече не е собственик на обувките, но все още работи за франчайза на "Биковете", отказва да коментира препродажбата им. "Наистина нямам какво да кажа, освен че съм щастлив, че обувките се виждат от толкова много хора", казва той пред WSJ. Преди това комплектът е бил изложен, макар и не за продажба, единствено през юли 2022 г.

Sotheby's

Колекцията е съставена от шест различни модела Air Jordan, всички проектирани от известния дизайнер на маратонки Тинкър Хатфийлд. Като се започне с черно-червените Air Jordan VI от 1991 г. и се завърши с елегантните Air Jordan XIV от 1998 г., обувките имат някои впечатляващи особености, които “ще накарат колекционерите да повдигнат вежди, пише WSJ

Air Jordan VIII от 1993 г., например, е подписана с надпис "'Our' LAST F-ing Game" (Нашият последен мач), а на пръстите на обувката е изписан крайният резултат от победата на Bulls срещу Suns.

Air Jordan XII от 1997 г. - мач, в който Джордан отбеляза 39 точки, е с голям негов автограф, а Jordan VI от 1991 г. е напукан и пожълтял, което отразява напредналата му възраст и честата му употреба, посочва още WSJ.


Sotheby's

Най-малко 20 милиона долара

Според специалистите собственикът на колекцията може да извлече огромна печалба. "Според мен потенциалната продажна цена на колекцията е поне 20 млн. долара, а може би и 100 млн.", казва Джордан Гелър, колекционер, който в един момент дори е държал рекорда на Гинес за най-голяма колекция от маратонки в света, цитиран от изданието.

Тази баснословна сума се дължи на все по-широкия пазар на спортни сувенири, който продължава да се разраства. По време на пандемията, отбелязва Гелер, много хора "се насочиха към различни нетрадиционни начини за инвестиране на парите си". В някои случаи за колекционерски предмети.

Но има и друг фактор, който връща актуалността на Въздушния - през 2020 г. се появи серийния документален филм "Последният танц", който обхваща последния сезон на Джордан с "Биковете". Той предизвика редица противоречиви коментари както от тогавашни съперници на Джордан, така и от негови съотборници.

Истината е, че носените от Джордан предмети рязко повишиха стойността си на аукционния пазар, припомня WSJ.

Кецове на Майкъл Джордан бяха продадени на търг за 152 500 долараМоделът Air Jordan 1 участваше в търга на аукционна къща Sotheby's, наречен Gamers Only и посветен изцяло на продажбата на спортни обувки

През 2021 г. Sotheby's продава чифт Nike от дебютната му година в NBA за 1,472 млн. долара, като чупи предишния рекорд за маратонки на Джордан, поставен само година по-рано. Също през 2021 г. фланелка от дните му в Университета на Северна Каролина достига 1,38 млн. долара на търг на Heritage Auctions в Ню Йорк. През следващата година Sotheby's продава носена от Джордан тениска от откриващия мач на финалите на NBA през 1998 г. за 10,1 млн. долара.

Но тези невероятни цени отразяват и една по-голяма тенденция.

“Напливът от маратонки и тениски, пристигащи в аукционните къщи от висок клас, отразява как светът на препродажбите се подмлади през последните години, като стигна отвъд колекционерите, носещи туид в търсене на Рембранд”, пише WSJ.

Сега Sotheby's, Christie's и други аукциони компании предлагат маратонки Nike и скейтбордове Supreme на цената на скица на Пикасо.