Като филм. Така може да се определи историята на една необичайна кражба, извършена в Испания в края на 2021 г.

Мъж и жена успяват да отмъкнат от луксозен ресторант вино на стойност 1.7 млн. долара. Става дума за 45 бутилки с отлежавало години наред вино. Едно от шишетата е с над 200-годишна напитка от 1806 г. и е оценено на 330 хил. евро.

По случая са арестувани 29-годишната мексиканка Присила Гевара, някогашна победителка в конкурси за красота и румънецът Константин Димитру, на 49 години. Наскоро и двамата бяха осъдени на по 4 години затвор от испански съд.

Кражбата е извършена на 27 октомври 2021 г. от ресторант Atrio, съобщават световните агенции. Същата вечер двама отиват в заведението. Поръчват си общо 14 ястия, а след това правят обичайната за гостите обиколка из винарната на ресторанта.

Бар в куфара или повече място за подаръци от любими дестинацииКуфарът VinGardeValise Grandeе създаден специално за безопасно и лесно пътуване с множество бутилки

По-късно, когато вече се е прибрала в хотелската си стая, Гевара се обажда на рецепциониста и иска да ѝ донесат салата. Часът е около 2 сутринта, а служителят е сам на смяна. Той се учудва на това желание, но все пак го изпълнява. Докато носи салатата, Димитру се вмъква зад рецепцията и краде картата-ключ към винарната.

Малко по-късно обаче разбира, че е взел грешна. Затова казва на Гевара да разсее рецепциониста отново. Тогава тя иска десерт. Това е необичайно желание, особено след като е яла вечеря от 14 ястия и служителят не е доволен, че му се налага да се занимава с прищевките ѝ. Все пак ѝ носи плод, а Димитру има достатъчно време да открадне този път правилната карта.

Мъжът влиза във винарната и натъпква раница и два сака с бутилки. След това се качва обратно в стаята. Още преди да се съмне двамата напускат хотела. Между бутилките, натъпкани в чантите им, слагат хавлиени кърпи, за да не се счупят и да не дрънчат.

Смърт и измама в Малибу: Любезната двойка, която Антон Дейвид и Анна Мур са обвинени, че са се престрували, че са гледачи на д-р Марк Сауъш, докато всъщност са държали под око състоянието му от 60 милиона долара

Няколко дни по-късно собствениците на хотела и ресторанта забелязват кражбата и подават сигнал в полицията. Девет месеца след това Гевара и Димитру са арестувани в Хърватия, близо до границата с Черна гора. След това са екстрадирани в Испания, за да бъдат съдени.

Откраднатите бутилки вино така и не са намерени. А двамата пледират, че са невинни. Въпреки това са осъдени – Гевара на 4 години затвор, а Димитру – на 4.5 години.

Решението не е окончателно и може да се обжалва. Според присъдата те трябва и да платят 800 хил. долара обезщетения. Откраднатите вина са били застраховани, така че ресторантът е получил пари, но срещу Гевара и Димитру са предявени искове от застрахователите.