Доналд Тръмп публикува в собствената си социална медийна платформа Truth Social, че очаква да бъде арестуван във вторник по наказателното дело в Ню Йорк, касаещо парите, които е платил за мълчанието на порнозвездата Сторми Даниълс, пише The Guardian.

По-рано тази година бившият президент на САЩ призова за протести своите поддръжници, ако бъде обвинен в някое от многобройните наказателни разследвания в Ню Йорк, Джорджия и от федералните власти за поведението му, свързано с твърдения за незаконни плащания за предизборни кампании, намеса в избори, опити за отмяна на загубата му на президентските избори през 2020 г. и съхраняването на строго секретни документи в дома му, след като напусна президентския пост, припомня изданието.

Още на 10 март един от адвокатите на Тръмп съобщи, че бившият американски президент на САЩ е призован да даде показания пред разширен съдебен състав в Ню Йорк във връзка с разследване за плащания за купуване на мълчание, извършени от негово име по време на президентската му кампания през 2016 г.

По разследването работи екип на окръжния прокурор на Манхатън - демократа Алвин Браг.

Подобна покана за даване на показания пред разширен съдебен състав често показва, че решението за повдигане на обвинения е близо, писаха по-рано световните агенции.

Евентуалното обвинение ще бъде повдигнато в момент, когато Тръмп подготвя кампанията си за връщане на Белия дом през 2024 г., като същевременно се бори с правни проблеми на няколко фронта.

Тръмп публикува за първи път във Facebook и YouTube от 2021 г. Профилът на Тръмп във Facebook и Instagram беше деблокиран от Meta в началото на тази година. Alphabet възстанови канала на Тръмп в YouTube вчера

В пространно изявление, публикувано в социалната му мрежа, Тръмп вече заклейми разследването като "политически лов на вещици, който се опитва да свали водещия кандидат, засега, в Републиканската партия", както и "корумпирана, покварена, използвана като инструмент съдебна система".

"Не съм направил абсолютно нищо нередно", каза той.

Разширения съдебен състав в Ню Йорк разследва участието на Тръмп в плащането на 130 000 долара, извършено през 2016 г. на порнозвездата Сторми Даниълс, за да не разгласи тя публично сексуална авантюра, каквато според нейни твърдения е имала преди години с милиардера.

Парите са били платени от личните средства на вече отстранения адвокат на Тръмп, Майкъл Коен, който след това заяви, че сумата му е била възстановена от "Trump Organization" и също така е получил допълнителни бонуси.

През 2018 г. Коен се призна за виновен по федерални обвинения, че това плащане, както и друго, което е помогнал да се изплати на модела Карън Макдугъл чрез компанията майка на таблоида The National Enquirer, е представлявало незаконен принос към предизборната кампания.

По това време федералните прокурори решиха да не повдигат обвинения срещу Тръмп, който вече беше президент. След това окръжната прокуратура в Манхатън започна собствено разследване, което се проточи няколко години, но през последните седмици набира скорост.

Тази седмица и Майкъл Коен, и порноактрисата Сторми Даниълс се срещнаха с прокурорите, които разследват случая с парите, платени на порноактрисата от името на Тръмп, съобщи AP.

Даниълс се срещна и отговори на въпросите на прокурорите от Манхатън и е готова да бъде свидетел, съобщи в Twitter нейният адвокат Кларк Брустър. Актрисата от филмите за възрастни му благодари за това, че "ми помага в нашата продължаваща борба за истина и справедливост".

Коен пък заяви след даването на показания, че ще продължи да предоставя на разследващите "всякаква информация и всякакво съдействие, от което те се нуждаят". Отчужден от Тръмп, Коен заяви, че не търси отмъщение или реванш. "Не става въпрос за него. Става дума за търсене на отговорност, за истината пред властта и за всичко останало между тях", каза Коен, цитиран от AP.

По повод твърденията на Сторми Даниълс, че през 2006 г. е имала сексуален контакт с Тръмп, който не е искала, но не е отказала, бившият президент каза, че това никога не се е случвало.

Данъчните декларации на Тръмп осветиха съмнителни бизнес практики Бившият президент е избегнал данъчните проверки през първите си две години на поста си, извършвани от Службата за вътрешни приходи

Сега, без официално потвърждение за вероятността или времето за повдигане на обвинения, Тръмп, който се кандидатира за републиканската номинация на президентските избори през 2024 г., публикува в Truth Social съобщение, в което говори за себе си в трето лице. „Водещ републикански кандидат и бивш президент на Съединените американски щати ще бъде арестуван във вторник следващата седмица“, написа той.

Към момента няма публично съобщение за каквато и да е времева рамка за работата на прокурорите по делото, включително евентуално гласуване дали да бъде повдигнато обвинение срещу Тръмп, посочва The Guardian.

Тръмп също не дава никакви подробности в социалните мрежи за това как е разбрал за очаквания арест. В публикациите си той продължава да отправя призива „Върнете си нашата нация!”

Този език напомня посланието, което предшества щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., когато хиляди екстремистки поддръжници на Тръмп нахлуха в Конгреса в крайно неуспешен опит да попречат на официалното удостоверяване на победата на Байдън, коментира The Guardian.

Откакто напусна Белия дом, Тръмп живее в имението си в Палм Бийч, Флорида.

Дейвид Аронбърг, прокурор в Палм Бийч, каза пред CNN, че ако Тръмп бъде обвинен в Ню Йорк, „тук ще има протести“ и добави: „Трябва да сте готови за потенциално насилие“.

Той отбеляза, че ще има въпроси относно това дали Тръмп ще се предаде на властите в Ню Йорк или ще бъде изправен пред екстрадиране от Флорида, добавяйки, че евентуалните заповеди за екстрадиция трябва да подпише губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, бивш съюзник на Тръмп, но сега потенциален съперник за републиканската номинация през 2024 г.