Земеделското министерство въвежда „Биг брадър“ за цените и качеството на храните.

Новата система за проследимост ще бъде пусната за обществено обсъждане днес (22 март), съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев пред Нова тв. По този начин ще се проследява пътят на всички вносни храни към българския потребител, уточни той.

Според Гечев, подобен регистър е полезен по две основни причини.

Едната е, че в случай на получен сигнал за опасни храни, институциите ще могат да изтеглят стоката от пазара до последния брой. Другото предимство е, че ще се улесни контролът върху търговците.

До 100% скачат цените на определени храни от производителя до магазинаСпоред синдикатите, съществува голяма неравнопоставеност между българските производители и тези от чужбина

Земеделският министър обясни как държавата ще се бори с нелоялните търговски практики.

„Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% бруто или 10% нето, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж”, каза той и уточни, че по темата с тавана за надценките тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги у нас.

Припомняме, че от КЗК вече изразиха категоричното становище, че значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и дребно не е обоснован в разходите на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция. В рамките на постоянния мониторинг на пазарите на производство и търговия с хранителни продукти, който Комисията извършва, се наблюдава значително увеличение на цените на бързооборотните стоки, определяни като основни, което особено осезаемо засяга интересите на българските потребители, съобщават от КЗК.

В тази връзка Комисията следва да установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост.

Поскъпването на основните хранителни продукти е необосновано, според КЗККомисията следва да установи дали не са налице непазарни фактори, които водят до повишаване на цените

Поражда се обосновано съмнение за наличието на незаконосъобразни практики от страна на основните участници на пазара, сред които несъмнено са и големите търговски вериги. В този контекст вероятността разглежданите пазарни явления да се дължат на прикрити договорки и споразумения ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, така и вертикални, не може да се изключи, съобщиха още от КЗК.

Почти е завършена и информационната платформа за цените на продуктите. Тя ще бъде представена в петък, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, цитиран от БТА.

„Сайтът е готов. Проведохме разговори с търговските вериги. Това, което от тяхна страна е заявено, е, че те са склонни да публикуват своите цени на информационната платформа, която правителството изготви. Това ще доведе до много по-голяма прозрачност и проследимост. Хората ще имат информация за цените“, коментира той. „Ще се публикуват цените на определени продукти, те са около 50. Нашето искане е веригите да публикуват своите най-ниски цени, не тези, които са на промоция. Засега имаме предварително съгласие“, допълни Алексиев.

Ако се установи несъответствие между подадената информация от търговеца и цената на съответната стока на щанда в магазина, се предвиждат и санкции.

Ще сравняваме цените на храните у нас и в чужбина от другата седмицаПодготвени са промени в нормативната база, за да се осветли ценообразуването

Министър Гечев е категоричен, че надценката на продуктите в магазините не трябва да надвишава 20%.

"Надценката, която на щанда, съдържа в себе си N брой такси, включително реклами, позициониране на цена, табелка, етикет, допълнителни такси на оборот. Това ние смятаме, а и не само ние, това са добрите търговски практики, че трябва да е елемент от цената и да е включено в надценката", обясни пред БНР министър Гечев.

В електронна платформа, която предстои да бъде активирана, медиите и гражданите всеки ден ще могат да проследяват цените на основните хранителни продукти. Ние стъпваме на истински данни, това не са измислени данни, те се подават и в Евростат", подчертава министърът.