Когато спасител се обръща към полицията с молба да изгони Лоте Мис, защото плува без горнище в закрит басейн в Берлин, не предполага, че това ще задейства промяна на правилата, позволяваща на всички жени, включително на туристките, свободата да са голи до кръста при посещение на градските басейни.

Решението за промяна на правилата относно това какво да носят (или да не носят) жените по време на плуване в германската столица беше взето, след като две жени, едната от които Лоте Мис, подават жалби, че са били изгонени или им е забранено да влизат в басейните поради отказ „да се покрият“. Те настояват да имат същите права като мъжете в обществените басейни - “oben-ohne” (голи до кръста), разказва The Guardian.

33-годишната жителка на Берлин Лоте Мис подава жалба за дискриминация миналия декември срещу закрит басейн в Каулсдорф, след като ѝ е забранено да влиза топлес. Тя твърди, че е изпратила имейл предварително и е получила разрешение да плува гола до кръста. Въпреки това, когато влиза в басейна, персоналът я моли да си тръгне, като в цялата ситуация се намесва и полицията.

Мис пише в жалбата си, че се е почувствала унизена, когато си е тръгнала, и се е свързала с градския департамент за правосъдие и антидискриминация. Това води до промяна на правилата с решението, че всеки, независимо от пола, може да влиза топлес в обществените басейни.

„Почувствах се много унизена и дискриминиранa, заради тези неписани морални кодекси, наложени на жените от мъжете, които все още са в сила“, казва Мис пред The Guardian.

„Важно е да разберем, че когато не даваме еднакви права на хората поради техния пол, това е сексизъм. Всеки трябва да има еднаква възможност и най-вече свобода на избор, особено що се отнася до собственото му тяло“, допълва активистката.

Властите в германската столица уточняват, че съществуващото правило, според което банските костюми трябва да покриват гениталиите, важи за всички посетители, но всеки може да избере дали да носи цял бански или само долнище в басейните.

Райските плажове в Европа, за които няма да платите много Българското Черноморие попадна в класация Топ 20 на Guardian за най-нискобюджетни, но едновременно с това красиви плажове

Този ход следва подобен случай в Берлин от 2021 г., при който на живеещата в града французойка Габриел Льобротон ѝ е наредено да напусне аквапарк, когато отказва да прикрие гърдите си, докато се пече. Това предизвика протеста „Нито едно зърно не е свободно, докато всички зърна не са свободни“, по време на който жените караха велосипеди топлес, а мъжете носеха сутиени в демонстрация срещу двойния стандарт.

Сега Лоте Мис празнува промяната на правилата, но казва, че има какво още да се направи, особено по отношение на това, че жените, които искат да ходят топлес, трябва да спрат да бъдат третирани като сексуални обекти.

Спокойното отношение на Германия към голотата понякога шокира туристите, но за местните тази нова политика не е изненадваща, посочва The Guardian. Повече от век Германия практикува Freikörperkultur (FKK), което се превежда като „култура на свободното тяло“.

Арнд Бауеркемпер, доцент по съвременна история в Свободния университет в Берлин, казва пред BBC, че за германците, живеещи в комунистическа Източна Германия, FKK функционира отчасти като начин за отпускане на напрежението, предоставяйки възможност за своеобразно „свободно движение“.