През изминалия уикенд странно изображение на папа Франциск запали интернет. Широко разпространена в социалните медии, снимката показва 86-годишния понтифекс, облечен в масивно бяло пухено яке, стегнато в талията.

Това драстично отклонение от типичните мантии, носени в папския дом, предизвика порой от въпроси онлайн: Има ли папата нов стилист? Винаги ли е имал стилист? Визията да не би да е вдъхновена от подгряващите танцьори от шоуто на Риана по време на Superbowl?

Потребителите на социалните медии коментираха също така, че изображението не може да е истинско. И то не е. Twitter прикачи бележка под линия към няколко от най-добре представящите се туитове, пояснявайки, че това е AI генерирано изображение с помощта на софтуерния инструмент Midjourney. 31-годишен строителен работник от Чикаго заяви, че е собственик на снимката, посочва CNN.

Източник: Midjourney

Инструментите за създаване на изображения чрез изкуствен интелект стават все по-усъвършенствани. Технологията, която генерира картини въз основа на текстови указания на потребителите, е използвана за проектиране на модни ревюта, създаване на цели графични романи и дори помага в сферата на архитектурата.

От архитекти до програмисти – как бизнесът използва AI като „трети мозък“ChatGPT предизвика наплив от потребители, които искат да са по-производителни или просто да не изостават с новите технологии

С развитието на AI и „дийп фейк“ изображенията стават все по-убедителни, което кара мнозина да се притесняват за етичните последици, включително за злонамереното поставянето на хора в изфабрикувани сценарии, и oт това, че един ден фалшивите новини могат да станат напълно неразличими.


Миналата седмица генерирани от AI снимки на „ареста“ на Доналд Тръмп се разпространиха като горски пожар, след като бившият президент написа в социалните медии, че очаква да бъде обвинен във връзка с разследване на финансиране на кампания. Тръмп, който твърди, че е невинен, все още не е обвинен.


Тръмп печели подкрепа от съперници с публикацията си, че ще бъде арестуванБившият президент казва, че очаква да бъде арестуван във вторник, но няма официално потвърждение за вероятността или времето за повдигане на обвинения

AI и бъдещето на модата

Ако стилът на обличане е важна форма на себеизразяване, тогава генерираното от AI облекло може не само да намали силата и посланията, които искаме да отправим чрез дрехите си, но и автономността на човека, коментира CNN.

В случая с Франциск, цветът на одеждите на папата е специално подбран, за да съответства на конкретни религиозни празници и поводи. Затова и фалшивите изображения на папата, носещ определени дрехи извън тези норми, могат да предизвикат обида, тревога или дори недоверие в католическата общност.

Дигиталната промяна на нечие облекло също може да има трайно увреждане на репутацията като подправена снимка от 2005 г. на Парис Хилтън, която я показва в нощен клуб, облечена в топ с надпис „Спрете да бъдете бедни“. Истинският надпис на потника, част от модна колекция, проектирана от сестрата на Хилтън, Ники, всъщност гласеше „Спрете да бъдете отчаяни.“


Задава ли се бум на дийпфейк рекламите със знаменитости Нарастващото използване на дийпфейк изправя рекламната индустрия пред редица правни и етични проблеми

Във вторник по време на конференция във Ватикана папа Франциск призова учените да обмислят въздействието на AI технологията върху човека (въпреки че той не спомена конкретно фурора, предизвикан от фалшифицирането на собствения му външен вид), допълва CNN.

„Убеден съм, че развитието на изкуствения интелект и машинното обучение има потенциала да допринесе по положителен начин за бъдещето на човечеството“, каза Франциск, преди да добави: „Сигурен съм, че този потенциал ще бъде реализиран само ако има постоянен и последователен ангажимент от страна на тези, които разработват технологията, да действат етично и отговорно."

„Затова бих ви призовал да превърнете достойнството на всеки мъж и жена в основен критерий при оценката на нововъзникващите технологии“, каза Франциск. „Те ще се окажат етично здрави до степента, в която спомагат за зачитането на това достойнство и увеличават неговото изразяване на всяко ниво на човешкия живот.“