Австралийски клуб за плажни спасители и сърфисти се озова във фокуса на обществена полемика след въвеждането на забрана на ползване на душовете и съблекалните без бански, съобщава CNN.

Плувкинята Надя Пантъл, която редовно използва съблекалните в клуб Terrigal, Нов Южен Уелс, заяви, че е получила писмо с предупреждение, че е нарушила политиката за голота.

"Управителният съвет е уведомил членовете си, че голотата не е приемлива съгласно политиката ни за безопасност на децата.", се казва в писмото. "Ваша отговорност е да спазвате правилата. Ако продължите да ги пренебрегвате, ще бъдете подложени на дисциплинарни действия и/или включително прекратяване на членството ви", се добавя в текста.

Жената споделя, че се е почувствала силно притеснена от писмото и след това е напуснала клуба.

Право на голота: Берлин приветства топлес плувкинитеАктивистите за равенство между половете празнуват промяната на правилата, която засяга вътрешните и външните басейни

Табела в клуба съветва посетителите "да се къпят в банския си костюм и да се преобличат с кърпа около себе си". Друг плувец заяви пред BBC, че обозначението вероятно се е появило преди около три месеца.

CNN се обърна към Terrigal Surf Life Saving Club и Surf Life Saving Australia, организацията за доброволна спасителна дейност на плажовете в страната, за повече яснота и коментар. Ето какво отговарят от там.

Политиката за безопасност на децата на Surf Life Saving Australia гласи, че членовете на организацията "не трябва да се къпят или преобличат едновременно с наблюдаването на групи деца" и че те трябва "да избягват ситуации на един срещу друг с дете или младеж в зоната на съблекалнята; да гарантират, че не се събличат и да избягват да използват съблекалнята с тела един срещу друг, освен ако няма други хора".

"Трябва да се грижим за нашите младши членове и за защитата на децата", отговаря Джон Харкнес от Surf Lifesaving NSW. "Terrigal просто помолиха хората да носят банските си, когато се къпят, и да бъдат дискретни, като използват кърпа, когато действително трябва да се преоблекат.", допълва той.