НАСА най-накрая определи имената на астронавтите, които ще обикалят около Луната по време на мисията Artemis 2. Командирът Рийд Уайзман, Виктор Глоувър и Кристина Хамък Кох ще летят за САЩ, а Джереми Хансен от Канадската космическа агенция ще представлява страната си, съобщава Engadget.

Екипажът ще прекара до 21 дни на борда на капсулата Orion, която ще лети около 42 часа във висока околоземна орбита преди да обиколи Луната и да се спусне в Тихия океан.

Хамък Кох е най-известнa в средите от целия екипаж, тъй като е жената, направила най-дългия престой в Космоса. Уайзман пък е пилот от ВМС на САЩ, който е участвал в изпитанията на програмата F-35 Lightning II. Глоувър, на свой ред, влиза в историята, като участва в първата оперативна мисия на Crew Dragon през 2021 г., а Хансен е пилот на изтребител и един от четиримата настоящи канадски астронавти.

Пет мисии в Космоса, за които ще се говори през 2023 г.2022 г. ще бъде запомнена с поредица от събития за изследване на Космоса. По всичко личи, че 2023 г. ще бъде също една натоварена година
Ако мисията Artemis 2 се реализира по план, тя трябва да стартира през ноември 2024 г. и ще представлява първият полет на хора до Луната след 1972 г. Artemis 1, мисия за прелитане до Луната без екипаж, стартира през ноември миналата година и счупи рекорда за полет в Космоса, поставен от Apollo 13, с приблизително 26-дневното си пътуване. Повторно кацане на хора на Луната е планирано едва при мисията Artemis 3 през декември 2025 г. Тя се очаква да използва модификация на космическия кораб Starship на SpaceX.

През последните месеци НАСА непрекъснато увеличава публичността около програмата Artemis. През март тя представи скафандъра за кацането на Луната с Artemis 3. Прототипът, произведен от Axiom Space, е подходящ за повече типове телoсложения и е по-гъвкав, като позволява на астронавтите да коленичат.