Служебното правителство продължава да води активен диалог с Брюксел във връзка с решението на Народното събрание за предоговаряне на националния ни План за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“.

Това заяви министър-председателят Гълъб Донев по време на срещата му в Министерския съвет с ръководствата на КНСБ и на КТ „Подкрепа“. В разговора участваха също вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на енергетиката Росен Христов и двамата му заместници Ива Петрова и Еленко Божков.

На срещата премиерът Гълъб Донев отбеляза, че вицепремиерът Пеканов и министър Христов са в постоянен контакт с Европейската комисия и въпреки сложността на преговорите, двамата полагат сериозни и последователни усилия да представят пред Брюксел всички аргументи на страната ни по този въпрос.

Планът за възстановяване ще бъде променен в частта за въглищните централиПарламентът задължи МС да промени Националния план за възстановяване и устойчивост в част енергетика

Министър-председателят посочи, че в следващите три седмици Комисията очаква правителството да представи конкретни предложения и стъпки за нарастване на зелената енергия в енергийния ни микс.

Премиерът Донев изтъкна, че се търси балансът, при който да вървим към по-чиста околна среда, като същевременно бъдат запазени работните места и качеството на живот на хората във въглищните райони, както и бъде съхранена позицията на България на енергийната карта в Европа.

Министърът на енергетиката Росен Христов запозна представителите на синдикатите с разговорите, които е водил в Брюксел през изминалата седмица.

По думите му европейските ни партньори приемат позитивно концепцията за интегриране на проектите по ПВУ, новата програма RepowerEU и териториалните планове в обща цел за зелен преход.

България ще получи над 480 млн. евро по плана REPowerEU за енергиен преходБългария ще получи над 480 млн. евро по плана RePowerEU, свързан с енергийния преход на страните от Европа

Министър Христов увери, че продължава работата по конкретните стъпки, които България трябва да представи на Брюксел в най-кратки срокове.

От своя страна синдикатите изразиха подкрепа за позицията на служебния кабинет при преговорите с Комисията и заявиха готовност да продължат конструктивното си сътрудничество с правителството по този важен за страната ни въпрос.