Милиони православни християни по света посрещнаха Великден на среднощни литургии.

Възкресение Христово честваме не само у нас, но и в православни страни като Гърция, Русия, Украйна, Кипър и Сърбия.

И тази година празникът беше помрачен от войната на Русия срещу Украйна. В Киев великденските празници се отбелязват при засилени мерки за сигурност. И в празничната нощ, както във всяка друга, до 5 ч. сутринта беше в сила комендантски час, отбеляза ДПА, цитирана от БТА.

Възкресение Христово се отбелязва на различни дати от християните, тъй като православните църкви се придържат към Юлианския календар, докато католиците и протестантите използват Григорианския.

Христос Воскресе! Светли Великденски празнициПравославният християнски свят празнува чудото на Възкресение

Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Възкресението на Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Със смъртта си Иисус Христос изкупува греховете на човечеството, а с Възкресението дава надежда за живот след смъртта.

В евангелските текстове се споменава, че приживе Иисус нееднократно предсказва разпъването на кръста и Възкресението си след три дни.

Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

В навечерието на Великден християните присъстват на Празничното богослужение, а след църквата отнасят запалените свещи от Благодатния огън вкъщи.