Основният фокус на икономическата зона „Доброславци“ ще е автомобилостроенето и свързаните с него сегменти, каза в сутрешното предаване „Здравей, България“ на Нова ТВ служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Очаква се зоната, с размер 290 хектара, "колкото 200 футболни игрища", да бъде завършена след 12 до 24 месеца. Водят се преговори с трима големи инвеститори, заяви Пулев.

По думите му това са приоритетни, стратегически инвеститори, които имат милиардна капитализация.

"Ако привлечем един от тези инвеститори, това ще промени структурно лицето на българската икономика и ще ни сложи на картата за инвестиции на Европа. Всеки един от тези проекти ще увеличи брутния вътрешен продукт на нашата държава с 5% и ще създаде хиляди работни места", заяви министърът на иновациите и растежа.

Той добави, че инвеститори от подобен калибър търсят сигурност, държавна позиция и координиран подход на всички нива – от местна власт до президент.

Те ще донесат у нас най-добрите практики, а от наша страна ще дадем проактивна позиция, качествена и обучена работна ръка в един сегмент, в който България трупа позиции, каза още Пулев.