„Чрез диалог да тръгнем, да дадем своите усилия да оформим едно отговорно мнозинство в Народното събрание.“.

Това заяви след консултациите при президента Румен Радев председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от БТА. Такова мнозинство, според него, може да се случи и около първия, и около третия мандат.

Карадайъ уточни, че с държавния глава не са говорили за трети мандат, но за ДПС добро би било коалиционно правителство, защото българският народ не е дал на нито една политическа сила правото да управлява еднопартийно.

Той призова за разум, за отговорност и чрез диалог „да тръгнем, да дадем своите усилия да оформим едно отговорно мнозинство в Народното събрание“. Да надскочим личното и партийното си его в името на обществените интереси, така, според Карадайъ, могат да бъдат избегнати евентуални нови предсрочни и ненужни парламентарни избори.

Първите две политически сили в момента хем си говорят, хем се опитват да си прехвърлят взаимно вината за евентуални нови предсрочни избори, коментира още председателят на ДПС.

„Споделихме, че според нас липсва диалогът на политическия терен, има едни разговори и в момента, това, което демонстрират първите две политически сили чрез тези разговори, е едно състезание как никой от тях не е виновен за поредните евентуални предсрочни парламентарни избори, но не и усилия да се излиза от политическата ситуация“, посочи Карадайъ.

Диалог не е равно на разговор, коментира още председателят на ДПС.

В началото на консултациите ДПС подариха на държавния глава баклава по повод празника на мюсюлманите Рамазан байрам.

Румен Радев поиска да чуе тяхната оценка за политическите процеси в 49-ото Народно събрание и как от Движението оценяват възможността за съставяне на правителство.

ПП-ДБ: Не можем да подкрепим ГЕРБ-СДС, уважаваме ги като опонентиПП-ДБ са готови с ясна възможност за кабинет с втория мандат

Според Карадайъ първо политическият субект, който ще управлява, трябва да стане ясен, да се направи дневен ред на този субект, да се начертае програмата, да се заложат срокове и много смело да се върви напред. Той обясни, че засега са опозиция на оформящото се мнозинство, тъй като не участват в разговорите.

Второ, което можем да кажем е, че самите участници в политическия живот трудно могат да надскочат личното и партийното си его и в понятието диалог се влагат различни неща, отбеляза председателят на ДПС.

Предизвикателствата пред парламента и президентската институция са големи, каза от своя страна президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

„Има две важни задачи – съставяне на редовно правителство с възможно най-широка парламентарна подкрепа, възможно най-рано, и приемане на важни закони, от които зависи бъдещето на страната“, каза държавният глава.

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер„Половината парламентарна група на ГЕРБ-СДС са министри и много бързо може да бъде направен проектокабинет“, каза Борисов

Според Радев 49-ото Народно събрание трябва приеме законите, засягащи европейската интеграция на страната, както и закона за държавния бюджет. Президентът посочи, че законодателната дейност много зависи от съставянето на правителство.

„Много ще се радвам, ако по най-бързия начин бъде съставено правителство и има спокойствие в законодателната дейност, но има риск, последните избори го показаха много изразено, има риск от несъставяне на правителство. Ако вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, има риск това да доведе до неуспех в законодателната дейност, което ще бъде със сериозни последствия за дългосрочната финансова стабилност на страната, благосъстоянието на българските граждани и нашата европейската перспектива като пълноценна европейска интеграция“, коментира Радев.

Консултациите за правителство при президента приключват на 21 априлДнес президентът ще проведе консултации с първите две политически сили в парламента

Той попита и колко време ще е нужно, според ДПС, за приемането на закона за държавния бюджет, както и за възможността и условията бюджетът да постигне 3% дефицит.

Трябва да се вземат дългосрочни управленски решения, за които да бъде носена политическа отговорност. Затова трябва да има редовно правителство, коментира Радев и заяви, че се надява ДПС да допринесе за съставянето на редовен кабинет и оформянето на дългосрочните стратегически решения, важни за европейското развитие на страната.