След значителните повишения през 2022 г. цените на храните продължават да растат през първото тримесечие на 2023 г.

Маслата и мазнините (растителни и животински) са сред продуктите с относително високо поскъпване, показва проучване на Евростат, цитирано от БТА.

Данните за март 2023 г. показват, че цената на маслата и мазнините в ЕС е била средно с 23% по-висока спрямо март 2022 г.

Пикът в годишния темп на промяна настъпи през декември 2022 г. (увеличение от 32% в сравнение с декември 2021 г.), което показва спад от 9% през първите три месеца на 2023 г.

Това предполага, че темпът на инфлация в категорията продукти на маслата и мазнините започва да се забавя.

За сравнение: увеличението на цените на маслата и мазнините, регистрирано между март 2021 г. и март 2022 г., е 18 на сто, а между март 2020 г. и март 2021 г. е 1 на сто.

През март 2023 г. почти всички страни от ЕС отчетоха ръст на годишната инфлация при маслата и мазнини.

Най-високо увеличение на годишната инфлация при маслата и мазнините е регистрирано в Унгария (+33 на сто спрямо март 2022 г.), следвана от Дания (+32 на сто) и Белгия (+31 на сто).

За разлика от тях, най-малко повишение на цените е регистрирано в Хърватия (+6 на сто), Австрия (+12 на сто) и Чехия (+16 на сто).

България е единствената страна, която отчита спад (-1 на сто).