Близо две трети от хората в Германия биха искали турският президент Реджеп Тайип Ердоган да не бъде преизбран на поста след 20 години на власт, показва допитване, осъществено от института за социологически проучвания YouGov по поръчка на ДПА, цитирано от БТА.

"Тази неделя в Турция ще се състоят президентски избори. Какво бихте предпочели - президентът Реджеп Тайип Ердоган да бъде или да не бъде преизбран?", гласи въпросът на интитута, на който 70% от запитаните са отговорили, че Ердоган трябва да си върви, 10% - че той трябва да остане, а 20% казват, че нямат мнение или не дават отговор.

Около 61 милиона души са призовани да гласуват днес за нов парламент и президент в Турция. Допитванията сочат, че Ердоган е в оспорвана надпревара с опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу.

Битката за демокрация в Турция между цената на лука и молитвените килимиТемата за възстановяването на демокрацията е водеща в кампанията на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу. Ще бъде ли достатъчна за избирателите?

В Германия живеят около 3 милиона души с турски корени. Все по-авторитарният турски лидер отдавна е поляризираща фигура в Германия, където разпалва политически дебати и протести.

Към 43% от анкетираните от YouGov смятат, че германско-турските отношения ще се подобрят, ако Ердоган не е на власт, само 11% очакват те да се влошат, а според 28% изборният резултат няма да окаже влияние върху двустранните връзки. Около 18% са отговорили с "не знам" или не са изразили мнение.

Допитването е извършено между 5 и 10 май с 2147 пълнолетни участници.