Счупената китара Fender Stratocaster на Кърт Кобейн беше продадена на търг за 595 900 долара – над 10 пъти повече от първоначалната ѝ оценка, съобщава CNBC.

Емблематичната електрическа китара на фронтмена на Nirvana, който отне живота си през 1994 г. на 27-годишна възраст, е разбита, докато пионерите на грънджа създават своя култов албум Nevermind в началото на 90-те.

Очакваше се сглобената китара, която обаче не може да се използва, да бъде продадена за между 60 000 и 80 000 долара на търга на Julien в Hard Rock Cafe в Ню Йорк през уикенда.

Китарата включва подписите на тримата членове на Nirvana - Кобейн, Крис Новоселич и Дейв Грол - заедно с послание от Кобейн, адресиран до покойния вокалист на Screaming Trees Марк Ланеган. Според Julien’s Auctions Кобейн е дал китарата на Ланеган по време на турнето Nevermind на Nirvana през 1992 г.

Ръкописният сет лист на Nirvana от дебютното изпълнение на "Smells Like Teen Spirit" през 1991 г. беше продадено на същия търг за $50 800 – 12 пъти над първоначалната оценка.


Още много музикални артикули бяха продадени по време на двудневния аукцион на Julien. Сред тях са китари, с които са свирили Боно и Еди Ван Хален, и яке на Майкъл Джексън от световното турне „Dangerous“. Китарата, с която Кобейн свири по време на легендарния MTV Unplugged през 1993 г., само пет месеца преди смъртта му, беше продадена преди две години за 6 милиона долара.