Германската икономика навлиза в рецесия през първото тримесечие на 2023 г., сочат данни на статистическата служба, цитирани от Reuters.

Брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в Европа е спаднал с 0,3% за периода след коригирана оценка на данните. Това се случва след спад от 0,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Рецесията се определя като резултат от две последователни тримесечия на свиване в икономиката, отбелязва Reuters.

На годишна база БВП се понижи с 0,5 % при отчитане на ценовите и календарните ефекти.

"Под тежестта на огромната инфлация германският потребител е поставен на колене, повличайки със себе си цялата икономика", коментира Андреас Шойерле, анализатор в DekaBank.

Потреблението на домакинствата се понижава с 1,2% на тримесечна база след ценови, сезонни и календарни корекции. Правителствените разходи също намаляха значително - с 4,9% на тримесечна база.

"Топлата зима, възстановяването на промишлената активност, подпомогнато от отварянето на пазара в Китай и намаляването на затрудненията във веригата на доставки не бяха достатъчни, за да измъкнат икономиката от опасната зона на рецесията", коментира Карстен Бржески, ръководител на глобалния макроцентър на ING, цитиран от Reuters.

Икономиката на ЕС ще избегне рецесията, но насрещните ветрове остават По всичко изглежда, че европейската икономика ще избегне рецесията. Ръстът за 2022 г. се оценява на 3,5% както в ЕС, така и в еврозоната.

Инвестициите обаче се повишиха през първите три месеца на годината след слабата втора половина на 2022 г.

Инвестициите в машини и оборудване се увеличиха с 3,2% в сравнение с предходното тримесечие, докато инвестициите в строителството нараснаха с 3,9% на тримесечна база.

Положителен принос има и търговията. Износът нараства с 0,4%, докато вносът намалява с 0,9%.

"Огромното покачване на цените на енергията даде отражение през зимното полугодие", заяви главният икономист на Commerzbank Йорг Крамер. След спада на бизнес климата на Ifo всички ключови водещи индикатори в производствения сектор вече се понижават, допълва той.

Рецесията не можа да бъде избегната и сега въпросът е дали ще има възстановяване през втората половина на годината, питат се анализатори.

"Ако погледнем отвъд първото тримесечие, оптимизмът в началото на годината изглежда отстъпва място на усещането за реалност", смята Бржески от ING.

Анализатори: Eвропейските банки са по-силни от американските. Ето защоКапитал, надзор на ликвидността, защита на данните на клиенти са основните предимства на банките в Европа

Спадът на покупателната способност, агресивното затягане на паричната политика и очакваното забавяне на американската икономика - всичко това говори в полза на слабата икономическа активност.

Bundesbank обаче очаква икономиката да отбележи скромен растеж през второто тримесечие, тъй като според публикувания вчера месечен доклад за икономиката оживлението в промишлеността компенсира с повече от половин процент застоя в потреблението на домакинствата и спада в строителството.