Какво си представяте, когато чуете думата „музей“? Стъклени витрини, съхраняващи старинни ръкописи, класически скулптури и древни артефакти? Или пък препарирани животни и скелети на динозаври?

Въпреки че винаги ще има място за тези традиционни хранилища на историята, музеите вече не са това, което бяха – и не се страхуват да прегърнат промяната.

Зрелищни футуристични архитектурни проекти, високотехнологични интерактивни експозиции, пространства за завладяващи научни приключения - CNN селектира музеите, които поставят иновациите на първо място.

ArtScience Museum, Сингапур

Сингапур е прегърнал в сърцето си футуристичната сграда–лотус на музея ArtScience – впечатляващ дом на изкуството, науката и технологиите.

Миналата година неговата VR galery разходи посетителите до Калифорнийския национален парк „Секвоя“ и неговите гори от гигантски дървета, като част от мултисензорното изживяване We Live in an Ocean of Air, дело на колектива за експериментално изкуство Marshmallow Laser Feast (MLF). 3D стерео звук, системи за разпръскване на аромати и вятърни машини допринесоха за съвършеното пресътворение на магичната горска атмосфера.

Постоянната експозиция на музея Светът на бъдещето: Когато изкуството среща науката (Future World: Where Art Meets Science) е красива дигитална площадка с инсталации, динамично развиващи се благодарение на преминаването на публиката.

Инсталацията Crystal Universe пък е спиращо дъха пътуване до звездите, в което посетителите са обгърнати от над 170 000 LED светлини, синхронизирани с тяхното присъствие.


Museum of the Future, Дубай
Музеите традиционно документират миналото ни, но Музеят на бъдещето в Дубай следва обратния подход.
Метален летящ пингвин гостоприемно кръжи над главите на посетителите, докато разглеждат уединените пространства с високотехнологични експонати, разпръснати на цели седем етажа.
Редици от окачени цилиндрични капсули, заредени с цифрови изображения на растителни и животински видове и библиотека от 4500 животински ДНК кода за вашата смарт-колекция са само частица от чудесата на Дубайския музей на бъдещето.

Unsplash

Музеят е дом на истинско семейство роботи, в чийто състав влизат любезният бот бариста Боб и хуманоидният робот Амека, работещ с изкуствен интелект. От тази година към тяхната симпатична компания се присъедини и дружелюбно роботизирано куче, проектирано от технологичната компания Boston Dynamics, което общува с посетителите във фоайето на музея.

Seoul Robot and AI Museum, Южна Корея


Ако се безпокоите, че роботите и изкуственият интелект (AI) превземат ежедневието ни, новият Сеулски музей си поставя за цел да успокои умовете ни, запълвайки празнината в общите ни познания.


Музеят на роботите и AI, който ще отвори врати в края на 2024 г., е предназначен да насърчава науката, технологиите и иновациите в обществото.


Роботите безспорно ще бъдат главни действащи експонати, като се очаква музеят да се превърне в център за интелигентни технологии, с които посетителите да могат да взаимодействат, включително AI, добавена реалност (AR) и виртуална реалност (VR).

Амбициозният проект за проектиране на сградата е спечелен от турското студио Melike Altınışık Architects.

Oman Across Ages Museum, Оман
Разположен в близост до древния град Низва, Oman Across Ages Museum използва авангардна технология, за да преведе посетителите със самолет през времето на различните династии и цивилизации, създали страната. Музеят се доверява на дронове за картографиране на археологически обекти, 3D принтиране за създаване на реплики и модели на обекти, и комбинация от компютърно генерирани образи и добавена реалност за пресъздаване на древни селища.


Oman Across Ages Museum
С помощна на виртуалната реалност гостите на музея ще почувстват духа на емблематични омански забележителности и сгради, сред които двореца Ал Алам - една от резиденциите на султана.

Smithsonian National Air and Space Museum, Вашингтон, САЩ


Музеят поддържа най-голямата в света колекция от исторически самолети и космически кораби с над 68 000 експоната.


airandspace.si.edu/

Паралелно с това Смитсониън прави огромен скок, разгръщайки своите галерии и пространства за завладяващи научни приключения.

Стартиралата през миналата година изложба One World Connected предлага поредица от интерактивни преживявания, включително внушителна сферична проекция на земното кълбо, висяща в галерията.


Използвайки 6 интерактивни павилиона, посетителите могат да изтеглят и визуализират директно върху проекцията данни, вариращи от сателитни мрежи до маршрути за миграция на животни.


Изложбата Walking on Other Worlds пренася гостите на музея отвъд Земята, върху повърхността на седем различни планети, използвайки почти 360-градусов панорамен екран, който комбинира реални данни и изображения от космически кораби с компютърно генерирани образи (CGI).


Dalí Museum, Флорида, САЩ
Едно истинско технологично възкресение на ексцентричния Салвадор Дали очаква всички посетители на музея, носещ неговото име във Флорида.
Проектът, озаглавен Dalí Lives, използва над 1000 часа машинно проучване, за да обучи AI алгоритъм в най-детайлните аспекти от лицето на Дали, които след това са проектирани върху лицето на актьор. Великият експеримент е финализиран с помощта на 125 интерактивни видеоклипа с хиляди различни комбинации, правейки срещата с пресътворения Дали уникална толкова, колкото е и самият испански сюрреалист.


thedali.org/
Откритата през миналата година изумителна изложба The Dalí’s Dream Tapestry, превръща писмено споделените мечти на посетителите в изкуство на Дали, благодарение на използваната за първи път в музей технология text-to-image AI system на OpenAI’s AI генератора DALL·E.

Misalignment Museum, САЩ


Музеят на несъответствията в САЩ е създаден, за да представи по предизвикателен начин както добрата, така и лошата страна на изкуствения интелект. Художествената инсталация е домакин на острото съпоставяне на произведения, тълкуващи аспектите на ИИ технологията от интерактивно светилище, наречено „Църквата на GPT“ до безкрайната дискусия между AI генерираните модели на немския кинорежисьор Вернер Херцог и мислителя Славой Жижек.

Разпънатият през пространството текст „Съжалявам, че убих по-голямата част от човечеството“ виси над експонатите в музея, сред които преосмислената AI версия на „Сътворението на Адам“ на Микеланджело и цяла армия от роботизирани „спам“ кутии.