Софийската апелативна прокуратура (САП) извърши служебна проверка на постановлението на Софийската градска прокуратура (СГП), с което е прекратено досъдебното производство, известно в публичното пространство като делото за снимките на „кюлчета и пачките в чекмеджето“.

При извършен служебен контрол е констатирано, че наказателното производство е прекратено без да са изчерпани всички доказателствени източници, което е довело до неизясняване на въпроси от предмета на доказване, съобщава БТА.

Досъдебното производство е върнато на СГП с конкретни указания за попълване на доказателствена съвкупност.

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев съобщи пред БНТ, че досъдебното производство „за чекмеджетата с евро и кюлчета“ във вилата на Бойко Борисов е прекратено. Той допълни, че е научил информацията от "Бивол".

"Наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор беше Борислав Сарафов, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон. Делото е на специален надзор.

Дадени са указания за извършване на служебен контрол върху постановлението от Върховната касационна прокуратура. Това срутва мита за всемогъщия и силен главен прокурор", допълни Иван Гешев.

"Г-н Борисов не е уведомяван нито официално, нито чрез адвоката му за хода на въпросното досъдебно производство", заявиха от партия ГЕРБ за БНТ.

Бойко Борисов се яви на разпит в СГП по делото Пред СГП са се събрали членове и симпатизанти на ГЕРБ, както и народни представители

Припомняме, че през януари 2022 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се яви на разпит в ГД „Национална полиция“, след което коментира пред медиите:

"Не съм притежавал нито кюлчета, нито съм купувал, нито съм притежавал каквото и да е било. Извикаха ме по телефона".

На 25 май тази година Бойко Борисов се яви на два разпита в рамките на два часа – в СГП и ВКП по делото, известно като "Барселонагейт" и за твърденията срещу него за злоупотреба с власт.