Папа Франциск е приет в римската клиника "Джемели" за спешна хирургическа интервенция, която ще му бъде направена с пълна упойка.

Операцията се налага заради риск от запушване на червата, обяви Ватиканът.

Според медицинския екип симптомите, които е имал папата, са се влошили. Той ще остане няколко дни в болницата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Преди да постъпи в болницата, папата проведе днес (7 юни) седмичната си аудиенция на площад "Свети Петър" в Рим.

Това е втора подобна интервенция за Главата на Римокатолическата църква след тази отпреди две години, отново заради стесняване и възпаление на червата, припомня Асошиейтед прес.

Вчера папата посети за кратко същата клиника, а после беше пояснено, че са му направени планирани изследвания. Днес той ще бъде подложен на лапаротомия и абдоминална пластика с протезиране с цел лечение на повтарящо се, болезнено и влошаващо се стеснение на червата, пояснява Ватиканът, цитиран от Асошиейтед прес.

"Престоят на папата в здравното заведение ще продължи няколко дни с цел нормален постоперативен курс на лечение и пълно и функционално възстановяване", се казва още в изявлението на Ватикана.

Добре ли е папа Франциск след операцията?Папа Франциск е добре след операцията на дебелото черво. Това съобщават от Светия престол

Неотдавна папата се оплака от висока температура и отмени ангажиментите си за един ден. През март той беше приет в същата болница с бронхит и се възстанови след няколко дни чрез вливане на антибиотици.

В интервю за Асошиейтед прес през януари 2023 г. папа Франциск сподели, че чревните му проблеми са се появили отново. Светият отец страда и от други здравословни проблеми. Той има постоянни болки в коляното и е принуден да се движи с бастун или в инвалидна количка. В миналото претърпя и операция на белия дроб.

Наскоро Ватиканът потвърди, че в идните месеци на графикът на папата е натоварен откъм пътувания. През август той ще бъде за 4 дни в Португалия за дните на католическата младеж. После ще посети Монголия. Планирана е и визита в Марсилия, Франция.