Процесът на консолидация в банковата сфера е необходим. Когато една банка е по-голяма, тя може да постигне много по-лесно задължителния процес на дигитализация. Това мнение изрази главният икономист на ОББ Емил Калчев, който взе участие в престижния финансов форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023.

„Процесът на консолидация най-вече се движи от това, че дигитализацията, която е задължителна да се случи, е доста скъп процес, изисква огромни финансови средства и човешки капитал и именно когато една банка е по-голяма, тя може да постигне това.“, обясни той.

По думите му, по този начин банките реализират ефективност в своята дейност, а ефективността е централно понятие в икономическата дейност.

„От друга страна, тази по-голяма ефективност води до по-голяма стабилност и много по-пълноценна конкуренция, защото големите банки не са сами на пазара, те са повече и по този начин влиянието на консолидационния процес у нас е едно до голяма степен, положително явление“, допълни той.

Според главния икономист на ОББ, световните банкови тенденции отчасти вече се наблюдават и у нас.

„Въпросът е да става плавно и според мен това е възможно. Причината е, че банковият сектор, който се е адаптирал към системата на Валутен борд, традиционно поддържа по-голяма ликвидност, отколкото колегите в Западна Европа.

Именно тази малко по-голяма ликвидност прави живота на банките по-комфортен и те не са принудени да причиняват такива големи шокове на своите клиенти“, обясни Калчев.

„От друга страна, проблемът е от гледна точка на психологическата динамика и състезанието между банките кой например ще предложи най-висок процент върху депозитите. Но аз мисля, че такава динамика не бива да стартира в един такъв груб вариант и има разумност за по-балансирана позиция“, отбеляза още той.

Асен Василев: Възможно е да извършим по-плавен преход към евротоДо края на годината предвиждам инфлацията в България да възлиза на около 7%, заяви той

По темата за присъединяването на страната към еврозоната, той заяви, че България от дълги години изпълнява критериите за този процес и ако страната ни потвърди европейския си избор, в технически план ще можем да се справим доста бързо, ползвайки опита на Хърватия.

История на успеха: Как Хърватия изкова пътя си към еврозонатаПриемането на еврото е логичната стъпка за малките икономики, заяви зам.-управителят на Хърватската национална банка

Според Емил Калчев, шумът на парите е дигитален и евров. „Нека вземем пример от САЩ, където големите пазарни лидери са стабилизационния фактор, те са гръбнакът на целия сектор. И въпреки тяхната роля, в този сектор има място за всички участници“, каза в заключение главният икономист на ОББ.

Още от форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023 вижте тук.