Доналд Тръмп е обвинен от федерално жури в задържане на класифицирани правителствени документи и възпрепятстване на правосъдието, съобщава Reuters, позовавайки се на адвокат на бившия президент на САЩ и друг източник, запознат с въпроса.

Наказателното дело, заведено от Министерството на правосъдието на САЩ, е поредната правна пречка за Тръмп, който се опитва да си върне президентския пост в САЩ през следващата година. Той вече е обект на наказателно дело и в Ню Йорк, което трябва да бъде разгледано през март.

Тръмп съобщи в социалните мрежи, че е получил призовка да се яви във федералния съд в Маями във вторник, добвяйки: "АЗ СЪМ НЕВИНЕН ЧОВЕК!" в своята социална платформа Truth.

Говорител на специалния съветник Джак Смит, служител на Министерството на правосъдието, който се занимава с разследването, не е коментирал официално информацията, тъй като е незаконно представители на правителството да коментират публично какъвто и да е въпрос, свързан с решенията на федерално жури.

Осъдиха Доналд Тръмп за сексуално насилие срещу писателкаТой ще трябва да плати обезщетение в размер на 5 милиона долара.
В рамките на новия правен казус Тръмп е изправен пред седем наказателни обвинения, но обвинителният акт остава секретен, като дори самият Тръмп все още не знае какво пише в него. Правният му екип е бил уведомен за броя на обвинения в призовката, с която се нарежда той да се яви в съда. Но според Джим Тръсти, адвокат на бившия президент, списъкът ще включва заговор, неверни изявления, възпрепятстване на правосъдието и незаконно задържане на класифицирани документи съгласно Закона за шпионажа. По друг начин казано, Министерството на правосъдието на САЩ разследва дали Тръмп е боравил неправилно с класифицирани документи, които е запазил след напускането на Белия дом през 2021 г.

Контекст

Преди близо година, припомня Reuters, разследващите иззеха около 13 000 документа от имението на Тръмп "Мар-а-Лаго" в Палм Бийч, Флорида. Сто от тях са били маркирани като класифицирани, въпреки че един от адвокатите на Тръмп преди това заявява, че всички документи с маркировка за класифициране са били върнати на правителството.

Американците са разделени по въпроса за обвиненията, повдигнати срещу Тръмп49% от всички американци смятат, че е било правилно прокуратурата да заведе първото наказателно дело срещу настоящ или бивш държавен глава в историята на страната
В миналото Тръмп е обяснявал, че е разсекретил въпросните документи в рамките на мандата си, но досега не е предоставил конкретни доказателства за това, а адвокатите му не са изтъквали този аргумент в съдебните документи.

Това е вторият път, в който Тръмп, първият бивш президент в историята на САЩ, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения, е обект на съдебно преследване.

През април той пледира невинен по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи, свързани с пари, платени на порнозвезда преди изборите през 2016 г.

Президент от 2017 г. до 2021 г., Тръмп е лидер в надпреварата за номинация на републиканците през 2024 г., особено след като повдигането на обвинението по делото в Ню Йорк увеличи преднината му.