Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун изрази своята "пълна подкрепа и солидарност" за войната на Русия срещу Украйна.

В поздравително послание до руския лидер Владимир Путин, Ким заяви, че иска да работи за "стратегическо сътрудничество" между Пхенян и Москва, и желае да се "държи здраво за ръка с руския президент", съобщава Insider.

В посланието на Ким, публикувано от държавните медии, се отправят похвали към Путин и Русия, като се казва, че "справедливостта със сигурност ще победи" и че Русия ще "увенчае със слава победата".

Ким определя нахлуването в Украйна като ход за защита на суверенитета на Русия, въпреки че Украйна е международно призната независима държава, уточнява Insider.

"Народът на КНДР оказва пълна подкрепа и солидарност на руския народ в неговата всеотдайна борба за осъществяване на свещената кауза за запазване на суверенните права, развитието и интересите на страната срещу грубите и произволни практики на империалистите и за осъществяване на международната справедливост", се казва в съобщението, предаде KCNA Watch, базирано в САЩ издание за проследяване на севернокорейските държавни новини.

Споделена изолация: Как Русия и Северна Корея създават по-тесни отношенияВойната в Украйна задълбочи изолацията на Русия, което, изглежда, прави Северна Корея по-ценна за нея

Северна Корея е една от малкото държави, които непрекъснато гласуват в полза на Русия в ООН от началото на войната.

Тя се стреми към по-близки отношения с Кремъл, особено след началото на войната, като според американски служители обсъжда сделка за продажба на оръжия и боеприпаси на Москва в замяна на храна. През последните години страната страда от опустошителна продоволствена криза, породена от сушата през 2022 г. и затягането на вноса на храни от Китай поради пандемията COVID-19.

През август Путин даде заявка за задълбочаване на връзките с Пхенян, като обеща да "разшири всеобхватните и конструктивни двустранни отношения с общи усилия" и изтъкна как войници от Съветския съюз и Корея са се сражавали един до друг по време на Втората световна война.

Освен със Северна Корея, Русия усилва и връзките си с Китай, като двете страни засилиха търговското и икономическото сътрудничество, стремейки се да се дистанцират от Запада, допълва Insider.